Andreea Simona Calude James: Oamenii au avut spirit creativ, ne place să ne jucăm cu limba, să vedem cam cum putem noi să schimbăm regulile. Asta este o tendință care a fost tot timpul, cu mult înainte să apară rețelele sociale

17 Aprilie 2025, 13:10
Andreea Simona Calude James este Associate Professor în lingvistică la Facultatea de Psihologie și Științe Sociale a Universității Waikato din Hamilton, Noua Zeelandă (https://www.waikato.ac.nz/), doctor în lingvistică, cu un doctorat obținut în anul 2008 la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă (cu o teza despre gramatica limbii engleze vorbită în Noua Zeelandă) și absolventă a Facultății de matematică a Universității din Auckland (2002, https://www.auckland.ac.nz/en.html).
”Mi-a plăcut tot timpul matematica (...)dar am fost într-un fel forțată să învăț alte limbi într-un mediu care era mediul de viață, pentru că familia mea s-a mutatîn jurul lumii puțin -). La început a fost mai greudar după aia chiar m-a inspirat să învăț mai multe limbi. Și în liceu, în Noua Zeelandă, am avut un profesor care făcuse un doctorat în lingvistică aplicată, și acest profesor mi-a spus: ”a, tu ești bună la matematică, trebuie să faci lingvistică.Și dacă nu mă înșel, cred că și domnul profesor Marcus (Solomon Marcus, n.r.) i-a spus fratelui meu ”ea trebuie să facă lingvistică”.
Și așa, într-un fel, din profesor în profesor, am zis haide să iau și eu un curs de lingvistică, să văd ce este chestia asta despre care toată lumea vorbește.Darnu am știut deloc la ce să mă aștept, nu știam despre ce este vorba.Și așa am ajuns la lingvistică, a început ca un fel de hobby, așa.
Și am făcut, de fapt, o diplomă în paralel, în lingvistică, la Școala de arte și una în matematică, la Școala de științe. Am avut, din nou, această șansă să le fac pe amândouă în același timp.Și deși la matematică am avut note mult mai bune, am avut A+, pe linie, fără probleme, la lingvistică mai greu, n-am avut niciodată A+. Tot timpul erau tot felul de lucruri foarte interesante dar destul de grele (...) Din totdeauna am avut sentimentul că pot să mă învăț matematică, pot să rezolv problema dacă mi-o dai și învăț cum să fac, dar n-am avut niciodată un sens al ideilor în matematică, n-am avut niciodată întrebările mele la care să vreau să aflu (răspunsuri, n.r.).Pe când în lingvistică erau mai multe întrebări decât răspunsuri.”
După un stagiu postdoctoral de 4 ani în Marea Britanie, la Universitatea din Reading, Andreea Simona Calude James s-a reîntors în Noua Zeelanda și a obținut un post la Universitatea din Waikato (https://www.calude.net/andreea/index.html#/home).
Este interesată de studiul limbii în contextul utilizării platformelor sociale - este și autoarea cărții ”The Linguistics of Social Media - An Introduction” (https://www.routledge.com/The-Linguistics-of-Social-Media-An-Introduction/Calude/p/book/9781032330945?srsltid=AfmBOopYrM5D8RqMjhVJL6zOTUD5L_u9KtQTiZlNityvuzii6L-oUc-6) - iar una dintre pasiunile sale este să aducă cunoștințe, idei si teorii de lingvistică în atenția publicului larg. Pentru asta, participă foarte des la interviuri și emisiuni la televiziune, radio dar și în presa scrisă în Marea Britanie (interviu la BBC cu Michael Rosen - despre cartea noua, octombrie 2024), în România (Euronews in noiembrie 2023 la Bucuresti), SUA, Germania, Franța și, evident, Noua Zeelandă (https://profiles.waikato.ac.nz/andreea.calude).
”Când eram în universitate, am avut norocul să fiu în sală la un festival unde erau scriitoriși l-am auzit vorbind pe Simon Singh, care este un Science writer, scrie despre teme foarte complicate, foarte așa, ezoterice, după părerea mea mea, și dificile, dar scrie așa de frumos!...A scris o carte despre matematică, ”Teorema lui Fermat”, pe care n-am putut să o las din mână, am citit-o imediat, foarte repede.Și m-a impresionat foarte mult cum această persoană poate să scrie despre lucruri foarte complicate și interesante într-un fel pe care oricine poate să-l înțeleagă.
Și ăsta a fost visul meu de atunci, să devin cineva care să poată scrie despre limbă.
Limba o folosim înfiecare zi.
Dar iată că noi suntem doritori să citim cărți despre astrofizică și găuri prin spațiu, prin cosmos, pe care niciodată nu o să le vedem. Pe când rafturile noastre prin magazine nu sunt pline de cărți despre lingvistică, despre limbă (ceva ce noi folosim în fiecare zi).
Deci visul meu este să pot să scriu cărți din ce mai multe (și de fapt am tot timpul o carte pe care o scriu ), și încerc mereu să scriu cărți nu pentru publicul academic așa de mult, dar pentru publicul larg. Și să introduc multe dintre subiectele pe care m-au atras pe mine la studiul limbii, care mi se par super interesante și pentru care, după părerea mea, nu trebuie niciun fel de cunoștințe sau diplomă în lingvistică să poți să înțelegi și să te bucuri de ele.”
Despre toate acestea - și nu doar! - cu Andreea Simona Calude James, la Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe - la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la 21.10 la 22.00, realizatoare Corina Negrea.