Adrian Șalic: „Mie îmi place să clădesc. Și în știință, cunoștințele noi se clădesc pe un fundament de descoperiri anterioare”
Diaspora. Dincolo de granițe, astăzi de la 21:10
23 Mai 2024, 16:06
”Descoperirile sunt imprevizibile (...) O descoperire nu este evidentă, este imprevizibilă. (...) Eu sunt în continuare idealist, mă interesează în continuare să fac descoperiri științifice”, mai spune Adrian Șalic, profesor de biologie celulară, dr în biologie celulară la Harvard Medical School din cadrul Universității Harvard din Boston, Statele Unite ale Americii și coordonatorul Laboratorului de biologie celulară (https://salic.med.harvard.edu/) al aceleiași universități.
Este și profesor invitat la Universitățile din București și Strasbourg și cercetător asociat în cadrul Universității din București.
Luni, 20 mai a.c., Adrian Șalic a susținut, în Aula Academiei Române, conferința cu tema ”Cum comunică celulele?”, parte a seriei de conferințe „Ora de știință“, conferințe inițiate și moderate de acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române (https://acad.ro/institutia/comunicate/2024/22_26_confAdrianSalicOraStiinta.html).
Iar în această seară, Adrian Șalic este invitat la emisiunea ”Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe”: la Radio România Cultural dar și pe www.radioromaniacultural.ro, de la ora 21.10, realizatoare Corina Negrea.
Adrian Șalic este absolvent al Liceului ”Gheorghe Șincai” din Baia Mare (astăzi, Colegiul Național „Gheorghe 'Șincai”), profilul Matematică-fizică.
A fost în lotul național de chimie în anii 1985, 1986, 1987, pasionat, deci, de chimie dar pasionat și de biologie . ”E o oportunitate pe care am văzut-o eu aici, fiindcă mie mi-a plăcut întotdeauna chimia și (...) cred că având cunoștințe de chimie poți să realizezi în biologie lucruri pe care un biolog care nu cunoaște chimie nu le poate face.”
Din anul 2000 ”este doctor în biologie celulară al Harvard University, ulterior urmând studii postdoctorale în Departamentul de Biologie Sistemică în cadrul Harvard Medical School. Grupul său de cercetare acționează pe două direcții: utilizarea biologiei moleculare, biochimiei și biologiei celulare pentru elucidarea mecanismelor implicate în comunicarea la nivel celular și dezvoltarea metodelor chimice de marcare metabolică și vizualizare microscopică in vivo a diferitelor molecule de biologice.
Din iulie 2023, dr. Adrian Șalic coordonează un proiect de cercetare în cadrul Universității din București, intitulat Noi molecule pentru investigarea rolului lipidelor în celule (ProLip). Proiectul își propune să dezvolte și să valideze metode inovatoare pentru vizualizarea diverselor clase de lipide în celule și țesuturi, prin combinarea sintezei organice cu biochimia și biologia moleculară. Se estimează că noile metode propuse vor avea un impact major în descifrarea rolului biologic al lipidelor, în diagnosticul tulburărilor lipidice și în descoperirea de noi terapii care țintesc această importantă clasă de molecule biologice.” (https://unibuc.ro/cafeneaua-stiintei-la-universitatea-din-bucuresti-dr-adrian-salic-cadru-didactic-si-cercetator-la-harvard-medical-school-invitatul-unei-noi-editii/).