GPS CULTURAL: 4 iulie 1977. Cutremurul neștiut
13 Octombrie 2022, 18:59
La 4 luni după cutremurul din martie 1977, Nicolae Ceaușescu convoacă o ședință urgentă în București. Pe 4 iulie, aproximativ 300 de persoane (ingineri, arhitecți, lideri de partid și ai administrației locale), sunt strânși într-o sală din spatele CC și li se ordonă de către Ceaușescu să sisteze toate lucrările de consolidare la clădirile afectate de cutremur. Numai în Capitală, peste 10.000 de clădiri au fost, astfel, lăsate vulnerabile în fața viitorului mare seism.
Pentru prima dată în România, Re:Rise - Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic pune în scenă în Sala Studio a Teatrului Odeon ședința din 4 iulie 1977, pe baza stenogramei oficiale. Evenimentul are loc duminică, 23 octombrie, ora 19:00, iar intrarea este liberă.Spectacolul va fi urmat de discuții cu publicul, în prezența lui Andrei Ursu, director științific al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD), fiul disidentului Gheorghe Ursu, inginer constructor, oponent al hotărârilor din ședința care a avut loc pe 4 iulie 1977, ucis de Securitate în 1985.
Pe ce documente se bazează spectacolul? De ce a dat Ceauşescu "ordinul criminal"? Cum este pusă în scenă şedinţa din 4 iulie 1977?
Despre proiect au vorbit la GPS CULTURAL Matei Sumbasacu, inginer structurist şi co-fondator al asociaţiei Re:Rise, şi Carmen Lidia Vidu, regizoare de teatru şi film, artistă multimedia. Realizatoare: Luana Pleşea.