Președintele Academiei Române – istoricul Ioan Aurel Pop: „ Oamenii de astăzi confundă patriotismul și naționalismul curat cu șovinismul sau cu xenofobia.”
28 Noiembrie 2024, 18:55
Duminică, 1 decembrie, la Cult Top, de la ora 14,30, un document sonor mereu actual, o lecție de echilibru și adevăr. Sebastian Crăciun în dialog cu istoricul Ioan Aurel Pop.
Domnule Ion Aurel Pop, sunteți istoric. Cât de actuală mai este în ziua de astăzi ideea de patriotism și unde apare diferența între patriotism și naționalism?
Să știți că eu, fiind istoric, cunosc sensurile vechi și care s-au alterat între timp. Cuvântul patriot ne ducea cu gândul la cel care își iubește locul de naștere, pentru că patrie vine de la pater, de la tată, acolo unde tatăl s-a născut, împreună cu mama, unde s-au născut bunicii, acolo trebuie să ne îndreptăm întotdeauna cu pioșenie, cu dragoste, cu respect.
Iar naționalist însemna odată, să zicem acum circa 100 de ani, omul care își iubea propria patrie tocumai ca să poată iubi celelalte patrii, celelalte națiuni. În timp ce cuvântul patriotism ne îndreaptă spre locul nașterii, ideea de națiune ne îndreaptă spre comunitatea care locuiește în acea patrie.
Oamenii de astăzi confundă patriotismul și naționalismul curat cu șovinismul sau cu xenofobia.
Acestea sunt lucruri total diferite, ura față de alții, ura față de alte comunități. Ca și aplecarea pe care o au unii de a socoti o națiune superioră a altor națiuni, acestea sunt elemente reprobabile. E drept că și sentimentul național și naționalism au căpătat un înțeles peiorativ, înjositor, ca toate –ismele: comunism, fascism, toate astea sunt exagerări astăzi.
Dar haideți să ne gândim că unul care își iubește locul în care s-a născut și își iubește propriul popor, are toate premisele ca să iubească celelalte patrii și celelalte popoare. Unul care nu are niciun sentiment al rădăcinilor nu poate iubi nici omenirea, că omenirea nu e suspendată undeva în univers.”