Gala RRC – categoria ȘTIINȚĂ. Interviu cu Alin Bujan, coordonatorul proiectului „Asistentul virtual”; Interviu cu Adelina Toncean, președintele Asociației Blondie
05 Aprilie 2024, 14:21
Gala Premiilor Radio România Cultural, ajunsă la cea de-a XXIII-a ediție, va avea loc luni, 22 aprilie 2024, de la ora 19.00. Vor fi recompensate cele mai importante reuşite ale culturii româneşti din anul 2023. De asemenea, vor fi acordate două premii speciale și un premiu de excelență.
La categoria ȘTIINȚĂ nominalizările sunt: Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) pentru lansarea „Asistentului virtual”, un proiect unic în România și în Europa, care folosește inteligența artificială pentru a răspunde întrebărilor din domeniul sănătății; Asociația Blondie, care a organizat 200 de zboruri de tip ambulanță aeriană pentru 600 de copii care nu puteau fi tratați în România; Asociația Free Miorița pentru „Memoria Națională”, un proiect strategic datorită căruia vor fi salvate de la distrugere peste 4 milioane de documente ale Bibliotecii Naționale a României.
În ediția de astăzi a emisiunii CONSULTAȚII, vor fi prezentate două din proiectele nominalizate la categoria ȘTIINȚĂ, respectiv cele dezvoltate de Alianța Pacienților Cronici din România și Asociația Blondie.
Alin Bujan, APCR: „În mai puțin de 10 secunde, Asistentul virtual trebuie să caute, să interpreteze, să scoată răspunsul și să-l adapteze pe înțelesul pacientului”
Asistentul Virtual reprezintă un agregator de informații din domeniul sănătății, un instrument online, accesibil la adresa de web asistent.aliantapacientilor.ro, care utilizează un algoritm de valori și comparatori cu ajutorul modelului de inteligență artificială pentru a răspunde întrebărilor din domeniul sănătății. Proiectul a venit ca răspuns la nevoia de educație sanitară a publicului larg, iar o simplă întrebare precum DE CE MĂ DOARE CAPUL? adresată Asistentului Virtual va iniția un dialog interactiv cu inteligența artificială, fără însă, a substitui un control medical. Dezvoltatorul proiectului, Alin Bujan, spune că deși discuția poate părea amicală, răspunsurile sunt generate de căutări în cele 430 de surse de informații medicale generate de specialiști din domeniu.
Adelina Toncean: „Nu sunt medic, nu fac parte din domeniul aviației, sunt uneori aia de la Blondie”
Adelina Toncean, este mama a doi copii bolnavi abandonați în spital, pe care i-a înfiat: Cristi și Andrei. Cristi, care ar fi împlinit anul acesta 24 ani, a murit în urmă cu 10 ani. Andrei are 10 ani și este perfect sănătos, deși i s-au dat puține șanse de supraviețuire, fiind diagnosticat cu aceeași boală ca și Cristi, o malformație gravă a inimii, ce se poate corecta doar dacă este operată în primele săptămâni de viață. După ce l-a pierdut pe Cristi, Adelina a renunțat la job-ul ei dintr-o corporație, dedicându-și timpul și energia copiilor bolnavi abandonați în spitale, pentru ca mai apoi, să înființeze propria asociație. I-a pus numele Blondie, după numele de alint al lui Cristi. În cei 4 ani de la înființare, Asociația Blondie a organizat 200 de zboruri de tip ambulanță aeriană pentru 600 de copii care nu puteau fi tratați în România.
Mai multe informații cu privire la cele două proiecte nominalizate la Gala Premiilor Radio România Cultural - categoria ȘTIINȚĂ, aflați astăzi, de la ora 16.30, în cadrul emisiunii CONSULTAȚII. O emisiune realizată de Marilena Frâncu.