MEMORIA CĂRȚILOR ȘI CĂRȚILE MEMORIEI
13 Ianuarie 2025, 12:48
Pentru cei ce caută cu pasiune adevărul despre lumile demult apuse, studierea amănunțită a vechilor scrieri și încercarea de a descoperi prin biblioteci altele revelatoare constituie provocări asumate pentru întreg parcursul vieții lor. Este și cazul scriitorului și istoricului OVIDIU PECICAN, invitat la o revizitare a cronicilor și letopisețelor medievale românești, într-un dialog sub genericul Scriitori la microfon.
Monica Pillat consideră că memoria păstrată în cărți are tripla funcție de a asigura continuitatea tradiției în istoria unei ființe și a unei comunități, de a întări coeziunea între oameni, culturi și țări, creând punți între valorile naționale și cele universale, și de a oferi minții rezistența spirituală împotriva haosului. În conferința Memoria cărților, susținută la Reprezentanța de la București a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, în 17 decembrie 2024, scriitoarea a arătat cum și de ce au putut ajunge scrierea și lectura unei opere să fie considerate delicte în regimul comunist din România, cu exemple concrete din drama propriei familii, a accentuat rolul salvator al culturii care i-a menținut în viață pe cei aflați atunci în închisorile dictaturii, s-a referit la „cărțile justiției postume” care păstrează vie memoria celor sacrificați. O ascultăm pe MONICA PILLAT, în cadrul rubricii Dialogul ideilor.
Premiat cu Goncourt anul trecut, Houris, romanul lui Kamel Daoud, este în curs de apariție în colecția Anansi, de la editura Trei. Vă prezentăm în avanpremieră, la Meridiane literare, un interviu despre acest roman, acordat de traducătorul lui, IRINEL ANTONIU. În aceeași rubrică a Confluențelor, puteți asculta o pagină din carte în lectura traducătorului și, din fonoteca emisiunii, un fragment din interviul cu scriitorul de origine algeriană și expresie franceză KAMEL DAOUD.
Eugen Lucan, Oana-Georgiana Enăchescu și Constantin-Cristian Bleotu – realizatorii ediției – vă doresc audiție plăcută!
Confluențe, luni, 13 ianuarie 2025, ora 20:00, numai la Radio România Cultural!