Cartea – cunoaștere, memorie, delectare
20 Ianuarie 2025, 12:53
În perioada 14 - 15 ian. 2025, la Botoşani s-a desfăşurat cea de-a XXXIV-a ediţie a Zilelor Mihai Eminescu. În mod tradiţional, manifestările s-au încheiat cu decernarea Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu, Opera omnia, pentru anul recent încheiat. Cei şapte poeţi nominalizaţi au fost: Marian Drăghici, Cassian Maria Spiridon, Arcadie Suceveanu, Grete Tartler, Matei Vişniec, Călin Vlasie şi George Vulturescu. Juriul a decis ca laurii să-i revină poetei Grete Tartler, care a acordat în exclusivitate pentru Radio România Cultural interviul ce deschide ediţia de astăzi a Confluenţelor.
Monica Pillat consideră că memoria păstrată în cărți are tripla funcție de a asigura continuitatea tradiției în istoria unei ființe și a unei comunități, de a întări coeziunea între oameni, culturi și țări, creând punți între valorile naționale și cele universale, și de a oferi minții rezistența spirituală împotriva haosului.
În cadrul rubricii Dialogul ideilor ascultăm partea a doua a conferinței Memoria cărților, susținută la Reprezentanța de la București a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, în 17 decembrie 2024.
În colecția Musai a Grupului editorial Art a apărut romanul autorului congolez ce scrie în franceză și trăiește în Statele Unite, Alain Mabanckou, anume Afrikan psycho. O carte de umor negru, tradusă de Irinel Antoniu și recomandată de Matei Sâmihăian în rubrica Meridiane culturale.