Altfel despre tăcerile și poveștile Seherezadei
21 Octombrie 2024, 17:11
Poetă, traducătoare, publicistă, jurnalistă media, cercetătoare de istorie recentă, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Ioana Diaconescu este autoarea a peste 25 de volume de versuri. Cel mai recent al său, intitulat ”Serafim la vedere”, a fost editat în acest an la Junimea și despre el și despre vocația de poet ne va vorbi autoarea în cuprinsul primei rubrici a Confluențelor, Scriitori la microfon.
„Tăcerea Șeherezadei” de Defne Suman e un roman cu povești de dragoste și moarte bine întrețesute, cu suspans, cu personaje memorabile, cu viața ce renaște din cenușa istoriei, căci fundalul este unul al perioadei 1905-1922, cu încheiere tragică pentru locuitorii vechiului oraș Smirna. Cartea editată de Humanitas Fiction ne va fi prezentată la Meridiane literare de traducătoare, Irina Bojin.
”Mândra lume nouă”, astfel au convenit să își intituleze istoricul Sorin Antohi și invitatul său, poetul și eseistul Dorin Tudoran, dialogul găzduit de ediția 102 a ”Ideilor în Agora”. Trimițând la celebrul romanul distopic ”Minunata lume nouă”, de Aldous Huxley, dialogul celor doi a prilejuit o radiografiere a problemelor și provocărilor cu care se confruntă azi democrațiile americană și română. Cea de-a treia rubrică a Confuențelor vă oferă secvențe semnificative înregistrate cu acest prilej.
Confluențe, 21 oct. 2024 - o ediție prezentată în direct de Constantin Cristian Bleotu și realizată împreună cu Oana Georgiana Enăchescu și Eugen Lucan.