Victor Ioan Frunză: “La 10-11 ani am făcut primul meu spectacol, l-am regizat, l-am scris, l-am interpretat”
01 Iulie 2019, 06:15
Seria de interviuri biografice "Ascultă vocile de azi" ni-l aduce în prim plan pe directorul de scenă Victor Ioan Frunză. A luat contact cu teatrul încă de la gradiniță și încă inainte de a intra la facultate făcuse deja mai mult de douăzeci de spectacole în ceea ce numește “teatru independent avant la lettre”. A fost elevul lui Mihai Dimiu despre care spune că fost un pedagog extraordinar, căruia îi datorează foarte mult.
“Am avut o trupă proprie la Casa de Cultură a sectorului 1 și făceam teatru în continuu. În 4 ani am făcut 20 de spectacole.”
S-a împrietenit greu cu Shakespeare, iar de Cehov îi este frică și acum. Le cere actorilor lucruri aparent imposibile, pe care recunoaște că el însuși nu le-ar face, dar trupa sa, alcătuită pe modelul vechilor trupe ale lui Moliere, este una care funcționează perfect, în cadrul ei formându-se mulți actori tineri.
“Cred că după 40 de ani am făcut primul Shakespeare și l-am făcut în limba maghiară pentru că m-am gândit că dacă îl greșesc, mai puțin dintre români vor putea să-și dea seama de lucrul ăsta.”
Pentru a afla mai multe detalii despre viața și cariera sa, despre ideile și principiile pe care și-a construit cariera, despre admirația pentru Liviu Ciulei sau întâlnirile importante din viața sa, despre esența comunitară a teatrului, dar și despre eșecul reformei teatrale din România, vă invităm să ascultați interviul realizat de Anamaria Spătaru cu Victor Ioan Frunză.