Vasile Șirli: ”În film există acestă urmă de neoromantism, neoclasicism, este ultima redută de muzică lizibilă, în care sunt premise variațiuni în diferite stiluri, care însemnă foarte multă maiestrie” | PODCAST
Compozitorul Vasile Șirli este invitatul lui Sebastian Crăciun la ”Ascultă vocile de azi”
19 Decembrie 2023, 06:00
Născut în satul Variaș, jud. Timiș, la 25 septembrie 1948, Vasile Șirli este unul dintre cei mai valoroși și de succes compozitori și producători muzicali români. Muzica lui se înscrie în genurile cunoscute sub numele de muzică ușoară, de film și de scenă (de teatru).
Vasile Șirli s-a făcut remarcat pentru talentul și seriozitatea sa din anii de facultate, astfel încât în 1972 devine redactor la Editura Muzicală, unde va lucra până în 1980. În intervalul 1980–1984 este director artistic al casei de discuri unice Electrecord. Compozitorul scrie muzică de film, de scenă, didactică și muzică ușoară. În 1977 este numit membru stagiar al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, iar doi ani mai târziu devine membru permanent.
În 1986, Vasile Șirli se afla într-o vizită de lucru în Franța. A hotărât să se stabilească aici pentru a-i da posibilitatea unui nepot al său (de frate) să fie operat la Paris, în urma unui accident din timpul stagiului militar. Dincolo de apariția unor probleme cu autoritățile române, Șirli este nevoit să presteze în Franța diverse munci pentru a se putea întreține. În 1990 revine în lumea muzicală, primind postul de director al departamentului muzical al parcului Disneyland Resort Paris. În plus, devine membru definitiv al Societății autorilor, compozitorilor și editorilor muzicali (S.A.C.E.M.) și al Societății autorilor și compozitorilor dramatici (S.A.C.D.).
După 1989, Vasile Șirli a revenit în România în mai multe rânduri, unde a semnat muzica mai multor spectacole. Colaborează de foarte mult timp cu regizorul de teatru Silviu Purcărete.
”Pe mine mă interesează fenomenul invers. În ce moment se renunță la un mod de a face muzică sau a face arte. Dau exemplul trecerii de la academism la impresionism. Nu poti să treci la impresionism decât atunci când academismul a ajuns la maximum. Nu poți renunța la un stil, până când nu apare o saturație. Din păcate în ultimii douăzeci - treizeci de ani nu se mai așteaptă saturația. Se schimbă de dragul schimbării.”
La ”Ascultă vocile de azi”, Vasile Șirli este invitatul lui Sebastian Crăciun. Un dialog antrenant, o panoramare a fenomenului muzical din ultimele decenii, dar și șansa descoperirii unui excepțional povestitor, a unui om care după 1990 a însemnat enorm în industria muzicală internațională. O emisiune de neratat, marți, 19 decembrie, ora 17:00.