Teodora Brody (Enache): „Nu mă adresez unei anume rădăcini, mă adresez acelei zone în care toți suntem” | PODCAST
22 Decembrie 2023, 06:28
„Aș spune așa, am primit un one-way ticket, nu știu stațiile, nu știu ce urmează, fiecare e și a fost foarte importantă.
Am fost dotată cu pasiune, cu flexibilitate și cu dorință de a dărui. Și eu primind, simțind asta, am dorit să dăruiesc asta. Și cel mai bine o fac cântând. Apoi a venit următoarea stație, care a venit gândită sau negândită, planificată sau neplanificată sau prin rezonanță. Am intrat în a doua fără să mă mai uit înapoi. Am fost eu total. Și astăzi sunt aici. Fiecare stație mi-a mai ascuțit niște unelte. Am mai învățat câte ceva.
Astăzi simt că sunt într-un moment în care, desigur, sunt deschisă să învăț orice trebuie, dar mă simt într-o maturitate. Simt că am răbdare. Am răspundere. Mai mult ca oricând să dau. Să dau ceea ce am primit.”
Născută în România, în prezent stabilită în Elveția, Teodora Brody (Enache) s-a pregătit inițial în jazzul clasic și a devenit cunoscută la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000, cântând alături de legendarul pianist de jazz Johnny Răducanu. Aclamată pentru puterea sa vocală extraordinară și viziunea creativă, Teodora a fost pionieră în fuziunea jazzului cu Doina – creație lirică specifică poporului român – și este larg recunoscută pentru introducerea publicului internațional în lumea unică a acestui gen muzical, profund emoționant și personal.
În 2004, guvernul american a numit-o pe Teodora Ambasador Cultural al României în SUA, iar în 2007 și 2008 Teodora a fost distinsă cu premiul pentru „Cea mai bună contribuție internațională de jazz a unui artist român” de către Societatea Română de Radiodifuziune.
În 2023 a apărut albumul Rhapsody, lansat la Signum Classics. Albumul prezintă în premieră aranjamente vocale originale ale unor lucrări orchestrale de mare valoare din muzica clasică universală, în orchestrația lui Lee Reynolds. Brody interpretează alături de London Symphony Orchestra, dirijată de Robert Ziegler.
Este un nou capitol extraordinar din călătoria ei în repertoriul clasic, reinterpretând în versiuni vocale originale lucrări binecunoscute de Beethoven, Bartók, Enescu și Pachelbel. Albumul se încheie cu o doină, interpretată de solistă a capella.
„Într-adevăr, poți să simți căldura unui public și faptul că, uite, când cânt acasă lumea mă iubește. Am crescut aici, am crescut cu ei, deci suntem împreună, este o tandrețe. Am cântat cu Manchester Camerata la Festivalul Enescu, am simțit, e publicul meu, mă iubesc, îi iubesc, ne știm, avem ceva, o intimitate împreună. Dar nu mă adresez unei zone, nu mă adresez unei localizări stricte, nu mă adresez unei anume rădăcini, mă adresez acelei zone în care toți suntem.”
La “Ascultă vocile de azi” va dialoga, pe 22 pe decembrie, de la ora 17.00, cu Anamaria Spătaru.