Petre T. Frangopol: “Nu există disciplină care să nu se poată folosi de rezultatele și de gândirea științifică a chimiei”
10 August 2017, 06:00
Seria de interviuri biografice "Ascultă vocile de azi" ni-l aduce în prim plan pe Petre T. Frangopol. Chimist de renume, cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul chimiei fizice și biofizice, a fost profesor la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele și a jucat un rol esențial în dezvoltarea și aplicarea tehnicilor nucleare în România. A fost implicat în numeroase proiecte de cercetare inovative, inclusiv studiul interacțiunii medicamentelor cu membranele celulare, contribuind astfel la dezvoltarea biochimiei românești. De-a lungul carierei sale a colaborat cu prestigioase instituții internaționale și a fost recunoscut pentru impactul său asupra științei în România.
“Pentru ca medicamentele românești să fie exportate - și erau exportate - trebuia să aibă o atestare științifică, cum că nu sunt nocive la nivelul membranei celulare și doar cumetodele fizice de la Măgurele puteau să facă aceste determinări. Cu aceste metode fizice care erau în dotarea institutului am început să dezvoltăm un program de chimie biofizică a medicamentului românesc, care a durat până prin 1992 și cu o finanțare foarte generoasă din partea Ministerului Chimiei. Rezultatele le prezentam în conferințe anuale la Iași, la Cluj, la București și, mai mult decât atât, erau publicate în reviste străine.”
Pentru a afla mai multe detalii despre cariera sa la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele, despre importanța industriei chimice românești, despre munca alături de mari personalități precum Horia Hulubei și Petru Bogdan sau contribuțiile sale la chimia biofizică, vă invităm să ascultați interviul realizat de Corina Negrea cu Petre T. Frangopol.
Interviu realizat în anul 2017.