Octavian Lazăr Cosma: “Viața a fost o polifonie autentică, pentru că eu nu am fost numai profesor. În primul rând mă consider muzicolog”
28 Iulie 2017, 06:00
Seria de interviuri biografice "Ascultă vocile de azi" ni-l aduce în prim plan pe muzicologul Octavian Lazăr Cosma. Este una dintre personalitățile de marcă ale muzicologiei românești, recunoscut ca fiind unicul muzicolog din istoria Academiei Române. De-a lungul carierei sale a contribuit în mod semnificativ la studiul și analiza muzicii românești printr-o serie impresionantă de lucrări, inclusiv seria de volume „Hronicul Muzicii Românești”. Cu o abordare exhaustivă și profundă, a explorat și documentat opere fundamentale și subiecte esențiale pentru patrimoniul muzical românesc.
Familia sa a fost victima violențelor și persecuțiilor în contextul cedării Ardealului conform dictatului de la Viena. Părinții săi, Aurelia și Lazăr Cosma, învățători, au fost împușcați de trupele de ocupație ungurești după ce familia lor a fost prinsă într-o situație dramatică în timpul refugierii.
“Primăria a sărit în aer. Foc, incendiu, alte case au fost incendiate, împușcăturile nu se mai opreau și am fugit către Meseș. Meseșul e un munte de 800 de metri, cu pădure, și acolo am dormit peste noapte.”
Părinții săi au fost executați, împreună cu alți români și evrei din zonă, într-un act de violență similar unui pogrom. După moartea părinților, el și sora sa au fost salvați de bunica lor și au reușit să se refugieze în România, cu ajutorul consulului român și al unor persoane binevoitoare.
“În total au fost omorâte 84 de suflete, de la copii de la 3 ani până la femei în vârstă.”
Pentru a afla mai multe detalii despre aspectele personale și istorice ale vieții sale, începând cu evenimentele tragice din anul 1940, desprecum a ajuns să devină expert și profesor în domeniul muzicii și al culturii muzicale, rolul său în educația muzicală, impactul compozitorilor români în contextul muzical internațional, vă invităm să ascultați interviul realizat de Sorina Goia cu Octavian Lazăr Cosma.
Interviu realizat în anul 2019.