Nicolae-Victor Zamfir: ”Cercetarea științifică nu are manual. Atât metodele de abordare cât și probitatea științifică se învață în practică”
03 Ianuarie 2019, 05:51
Seria de interviuri biografice "Ascultă vocile de azi" ni-l aduce în prim plan pe academicianul Nicolae-Victor Zamfir. Este directorul general al Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei, precum și al infrastructurii Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele. Având o vastă experiență în străinătate, el a fost ales în 2004 pentru a conduce IFIN-HH, contribuind semnificativ la avansarea cercetării științifice în România.
Interesul pentru fizică s-a consolidat în timpul liceului, unde a participat la olimpiade naționale și internaționale. În anul patru de facultate s-a mutat la Măgurele și a început să lucreze în cercetare la Institutul de Fizică Atomică (IFA).
“De fapt, am ales fizica pentru că am dat chix la una dintre olimpiadele de matematică și nu m-am calificat la cea națională. Și pentru că la fizică m-am calificat, am mers pe ideea de fizică.”
Subliniază importanța legăturii strânse între învățământ, cercetare și industrie, deși recunoaște că această legătură a fost adesea precar gestionată în România, atât în perioada comunistă, cât și după. Deschiderea granițelor după 1989 a permis tinerilor cercetători să plece în străinătate, ceea ce a afectat cercetarea și învățământul din țară.
“În 15 februarie 1990 am plecat în Germania. A fost o perioadă în care m-am educat foarte mult. Nu în lucrurile de bază. Toate lucrurile de bază, de fapt, le-am învățat aici, la Măgurele.”
Pentru a afla mai multe detalii despre viața și cariera sa, despre importanța legăturii între cercetare și învățământ, despre ocazia pe care a avut-o de a interacționa cu mari personalități ale fizicii românești, cum ar fi Horia Hulubei și Șerban Țițeica, vă invităm să ascultați interviul realizat de Corina Negrea cu Nicolae-Victor Zamfir.
Interviu realizat în anul 2019