Mircia Dumitrescu: „Nu prea îi iubesc pe critici. Criticul după părerea mea ar trebui să cerceteze, să se apropie cu drag de un artist, dar nu să devină el ceea ce se poartă astăzi – curator." | PODCAST
Graficianul, sculptorul, pictorul, creatorul de carte, academicianul Mircia Dumitrescu, invitat la „Ascultă vocile de azi”
21 Decembrie 2023, 06:08
„Nu prea îi iubesc pe critici. Criticul după părerea mea ar trebui să cerceteze, să se apropie cu drag de un artist, dar nu să devină el ceea ce se poartă astăzi – curator. El începe să devină un fel de Dumnezeu al organizării operei unui artist. Un critic, în principiu nu e nici cal, nici măgar. Mă refer doar la arta plastică, la literatură este altceva.”
Născut la 3 iulie 1941 la Căscioarele, în județul Ilfov, Mircia Dumitrescu a fost între anii 1955-1959 elev al Liceului „Ion Neculce“ din Bucureşti, iar între anii 1959-1965 urmează cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“, avându-i ca profesori pe Vasile Kazar, Eugen Schileru, Horia Teodoru, Gheorghe Ghiţescu.
În perioada 1965 - 1978 a fost profesor de desen la Liceul nr. 6 și Liceul „Ion Neculce“ din București. Din anul 1979 până în anul 1989 a fost desenator artistic la Editura Sport-Turism din Bucureşti. În perioada 1990–2011 a fost lector, conferențiar și profesor universitar la Academia de Artă din București (UNArte). În anul 2005 devine doctor în arte vizuale, cu lucrarea „Invenţia oculocentrică sau ispitirea Sfântului Antonie”.
În perioada 1990-2008 a fost şeful catedrei de grafică şi membru al Consiliului Profesoral şi al Senatului la Facultăţii de Arte Plastice al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti.
În anul 2005 a colaborat cu Academia Română la proiectul lansat de acad. Eugen Simion pentru salvarea manuscriselor eminesciene, proiect iniţiat de Iorga, Perpessicius, Călinescu şi Noica. Propune pentru reeditarea acestora o formulă inovatoare de tipărire, realizată şi cu ajutorul unor tehnici digitale, prin care reproducerea manuscriselor lui Mihai Eminescu devine, în sfârşit, posibilă, instituind un reper cultural prezervat viitorilor cercetători şi colecţionari.
În 2008 a participat la proiectul „Valorificarea peisajului ipoteştean şi a culturii neolitice locale în arta contemporană“ – artă decorativă şi grafică - organizator împreună cu Valentin Coșereanu.
A participat la proiectul Bibliotecii Academiei Române împreună cu Arhiepiscopia Târgoviștei de reeditare a cărților publicate de Macarie: Liturghierului lui Macarie, viziune grafică (2008), Tetraevagheliarul lui Macarie, ediție bibliofilă şi de masa, viziune grafică, Octoihul lui Macarie (2012).
Mircia Dumitrscu a primit de-a lungul timpului peste 25 de premii, printre care Premiul Academiei Române, Premiul Radio România Cultural, Marele Premiu al Uniunii Artiștilor Plastici din România și Premiul „Constantin Brâncuși” pentru întreaga activitate artistică.
„Așa cum spunea și Nichita Stănescu – o carte nu e o adunătură de poezii, ci este o construcție. Pentru mine expoziția este o constucție precisă, care încheie un demers.”
La „Ascultă vocile de azi”, Mircia Dumitrescu este invitatul lui Sebastian Crăciun. Un dialog foarte cald, care reliefează o viață dedicată artei, dar care și subliniază fără menajamente diferite aspecte ale vieții culturale contemporane. O emisiune document, 21 decembrie, ora 17:00.