Mihai Constantinescu: “Înainte de ‘89 România era pe locul 2 în lume ca premii la concursuri internaționale”
31 August 2018, 06:00
Seria de interviuri biografice "Ascultă vocile de azi" ni-l aduce în prim plan pe Mihai Constantinescu. A renunțat la o carieră solistică din cauza emoțiilor și a preferat să lucreze în culise, sprijinind alți artiști în organizarea spectacolelor și în carierele lor. După Revoluția din 1989, el a contribuit semnificativ la revitalizarea și organizarea festivalurilor de muzică, inclusiv Festivalul George Enescu și Festivalul Cerbul de Aur.
“Eu am fost destul de bine clasat în momentul în care am terminat conservatorul, dar am avut un accident la examenul de diplomă și atunci mi-am dat seama că rolul meu nu este acolo, pe scenă, pentru că sunt extraordinar de emotiv și nu puteam să susțin ceea ce era nevoie pe o scenă și am preferat atunci să fiu în backstage unde sunt și acum.”
Festivalul Internațional George Enescu este cu siguranță cel mai puternic brand cultural al României. Rămas oarecum în umbră în perioada comunistă, festivalul a fost reluat după 1990, avându-l mereu în echipă pe actualul director executiv, Mihai Constantinescu.
“Între ‘90 și ‘91 au fost mineriadele și noi i-am scris atunci Lordului Menuhin, l-am invitat și la început a zis da, dar după ce au fost mineriadele, ne-a trimis o scrisoare, pe care o am și acum, în care spunea că el nu va veni la acel festival și va veni în România doar când România va fi într-adevăr un stat democratic.”
Pentru a afla mai multe detalii despre istoria festivalului, despre mereu prezentele probleme financiare și birocratice, despre realizări, dar și bucuria de a primi artiști de cel mai înalt rang pe scenele de la București sau despre cum rezistă un festival de o asemenea amploare într-o țară a impredictibilitații, vă invităm să ascultați interviul realizat de Anamaria Spătaru cu Mihai Constantinescu.
Interviu realizat în anul 2019