Ion Barbu: “Nu poți să-i critici pe cei bogați de pe poziția unui om cu buzunarele pline, trebuie să fii sărac, dar cinstit”
03 Iulie 2018, 05:49
Seria de interviuri biografice "Ascultă vocile de azi" ni-l aduce în prim plan pe artistul Ion Barbu. Cu mii de desene și zeci de cărți publicate, Ion Barbu este unul dintre cei mai prolifici caricaturiști români, premiat la zeci de saloane internaționale. Trăiește în Petrila de-o viață și, de ceva vreme, el e omul responsabil cu schimbarea la față a acestui orășel minier, un loc unde nu se întâmplă nimic dar în care se poate întâmpla orice. Pe Planeta Petrila Ion Barbu a vopsit garduri, a organizat festivaluri, a deschis câteva muzee și a luptat din răsputeri ca să salveze de la demolare mina orașului unde a muncit el însuși, timp de 15 ani, ca inginer topograf.
“Am fost un caricaturist precoce. Eram prin clasa a VIII-a și fratele meu, care e mai mare cu 3 ani, Mihai Barbu, avea o aplecare înspre caricatură, drept urmare a faptului că părinții ne-au abonat la revista Pif și eram îndrăgostiți de benzile desenate de acolo și am început să-i copiem pe marii maeștri din revista respectivă.”
Primul său succes a venit dintr-un pariu: a reușit să publice două caricaturi în „Scânteia Tineretului”, ediția de Crăciun. A întâmpinat și obstacole în cariera sa, printre care eșecurile de a fi admis la Institutul de Arte Plastice și la Facultatea de Arhitectură, unde a încercat să impresioneze comisiile cu lucrări neconvenționale. În urma acestor nereușite, s-a reorientat către topografia minieră.
“M-am apucat de lucru și exact în ziua de Crăciun am publicat două caricaturi în cea mai celebră și mai citită pagină de presă a vremurilor respective. Se întâmpla în Scânteia Tineretului, unde Ion Băieșu avea o pagină săptămânală, se numea “De la om la om” și care era cea mai citită pagină din România. Și mi-a publicat două desene acolo însoțite și de un scurt comentariu, că am talent remarcabil și să-i mai trimit și alte desene.”
Pentru a afla mai multe detalii despre viața și cariera sa, despre eșecuri și reorientări profesionale până la recunoașterea artistică, despre perseverență și adaptabilitate, despre abordările sale neconvenționale sau cum pasiunea și determinarea pot modela un traseu artistic unic, vă invităm să ascultați interviul acordat de Ion Barbu Ancăi Mateescu.
Interviu realizat în anul 2019