Elisabeta Pop: “Într-un fel, în persoana secretarului literar sunt, de fapt, două persoane”
07 Septembrie 2018, 06:02
Seria de interviuri biografice "Ascultă vocile de azi" ne-o aduce în prim plan pe Elisabeta Pop. A fost o figură emblematică pentru teatrul orădean, activând ca secretar literar la Teatrul din Oradea între 1965 și 1995. În această perioadă, considerată una fastă pentru evoluția instituției, ea și-a adus o importantă contribuție, rămânând legată de teatru și după retragerea sa.
A scris cărți despre istoria Teatrului Oradean și a realizat traduceri și interviuri cu personalități teatrale. În 2017, a lansat două volume importante care cuprind cronici de spectacole, festivaluri, eseuri și portrete ale unor personalități culturale. Aceste volume poartă titlul "Teatrul, Intrigă și Iubire".
“La Oradea s-a descoperit unul din primele texte de teatru în limba română, Occisio Gregorii in Moldavia Vodae tragice expressa, în biblioteca episcopiei din Oradea.”
A tradus și adunat în volum câteva titluri din opera cehoviană, contribuind astfel la repertoriul teatral contemporan prin aducerea acestor lucrări pe scenele românești.
“Mă gândesc acum că poate timpul ce mi-a rămas îl merită familia mea pe care de multe ori am părăsit-o plecând în tot felul de festivaluri.”
Pentru a afla mai multe detalii despre viața și momentele importante din cariera sa, despre provocările și satisfacțiile rolului de secretar literar sau prietenia de durată cu colegii săi, despre importanței muncii sale și dorința de a lăsa o moștenire culturală valoroasă pentru generațiile viitoare, vă invităm să ascultați interviul realizat de Mariana Ciolan cu Elisabeta Pop.
Interviu realizat în anul 2019