David Esrig: “Teatrul mi s-a părut o modalitate de a aplica o gândire care nu este neapărat diferită de cea filozofică”
18 Septembrie 2017, 14:54
Seria de interviuri biografice "Ascultă vocile de azi" ni-l aduce în prim plan pe regizorul David Esrig. S-a născut în anul 1935 la Haifa, în actualul Israel, a copilărit și și-a făcut studiile în România, având ca mentori două actrițe celebre, Lucia Sturdza Bulandra şi Dina Cocea. Și-a și început cariera de regizor la București, unde a lucrat cu Marin Moraru, Gheorghe Dinică etc, realizând spectacole premiate și aclamate în România, dar și în occident. După interzicerea unuia dintre spectacole a ales să plece din țară.
“Doamna Dina Cocea a jucat un rol important în dezvoltarea mea artistică, în primul rând, pentru că m-a dus pur și simplu cu forța acolo (la Institutul de Teatru). În al doilea rând, pentru că întâlnirea cea mai interesantă pe care am avut-o cu actori în România - cu Gheorghe Dinică, cu Marin Morau - s-a produs deoarece au fost elevii doamnei Dina Cocea.”
În ceea ce privește influențele academice, a fost profund marcat de Tudor Vianu, care i-a deschis calea către cultura europeană clasică, și de Gelu Naum, care l-a introdus în lumea suprarealismului. Acești mentori i-au modelat viziunea artistică și filozofică, contribuind la dezvoltarea sa ca regizor și intelectual.
“Tudor Vianu nu preda, Tudor Vianu oficia. Se așeza cu tot prestigiul lui cultural imens la catedră și începea să ne povestească. Tudor Vianunu preda date, întâmplări, preda desfășurări de semnificații. Sigur că mi-a rămas puternic în amintire.”
Pentru a afla mai multe detalii despre un parcurs profesional complex și plin de întâlniri semnificative, oferind o imagine detaliată a evoluției unui regizor român remarcabil, vă invităm să ascultați interviul oferit de David Esrig Ralucăi Rădulescu.
Interviu realizat în anul 2017