Daniel David: “În mediul academic trebuie să înțelegem că diferențele sunt fundamentale, nu pot fi toate cele 92 de universități la fel de vizibile și la fel de importante”
04 Ianuarie 2017, 06:00
Seria de interviuri biografice "Ascultă vocile de azi" ni-l aduce în prim plan pe psihologul Daniel David. Este o personalitate de marcă în domeniul științelor cognitive clinice și psihologiei, fiind prorector pentru cercetare, competitivitate, excelență și publicații științifice la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Este, de asemenea, profesor asociat la Icahn School of Medicine din Mount Sinai, New York, și un expert respectat în politica științei din România, fiind membru al Think Tank-ului G3A, care elaborează anual raportul asupra mediului academic românesc. Prin activitatea sa contribuie semnificativ la dezvoltarea cercetării științifice și la promovarea excelenței academice în România.
“Mediul universitar românesc, din punct de vedere psihocultural, este încă extrem de colectivist. Colectivismul înseamnă că nimeni nu are voie să iasă din rând, toți suntem la fel. Ori suntem toți pe locul întâi, ori nimeni nu-i pe locul întâi.”
Critică abordarea generalizată a universităților românești, care încearcă să se proiecteze ca instituții de top, chiar și atunci când misiunea lor ar trebui să fie una locală sau regională. Această abordare este considerată nerealistă și nesănătoasă.
“O universitate cinstită, care are o misiune foarte clară, de exemplu focalizată pe formarea resursei umane într-o anumită regiune, este mult mai importantă decât o universitate care se proiectează ca o universitate de anvergură națională sau internațională, dar nu se vede în aceste clasamente.”
Pentru a afla mai multe detalii despre detaliile și implicațiile raportului realizat de Think Tank-ul G3A, diferențele metodologice dintre rankingul realizat de Minister și cel realizat de G3A sau importanța unei strategii academice realiste și recunoașterea diferențelor între universitățile din România, vă invităm să ascultați interviul realizat de Corina Negrea cu Daniel David.
Interviu realizat în anul 2017.