Damian Drăghici: “Am avut mai mult ambiție decât talent”
01 August 2017, 09:54
Seria de interviuri biografice "Ascultă vocile de azi" ni-l aduce în prim plan pe Damian Drăghici. Născut într-o familie de lăutari cu tradiţie de mai multe generaţii, a fugit din România la 18 ani. După ce a cântat o vreme pe străzi și prin cluburi, a fost descoperit de subsidiara olandeză a firmei Sony Music. Şi-a câştigat celebritatea ca naist şi compozitor în SUA. Are peste 20 de albume înregistrate, și a participat ca invitat pe un album care a câștigat un premiu Grammy.
A început să cânte influențat fiind de părinții săi. Mai întâi la țambal la 3 ani, la pian la 5, tobe la 7 și bas la 9, înainte de a se dedica naiului la 12 ani, sub îndrumarea unchiului său, Damian Luca.
“Mă plictiseam foarte repede de un instrument și îl lăsam, dar mai târziu m-au ajutat toate schimbările acestea, ca producător trebuia să știu ce înseamnă pianul, basul, contrabasul, tobele.”
La 18 ani a fugit din România, intenționând să ajungă în Italia, dar ajungând din greșeală în Grecia. Aici a cântat în restaurante și pe stradă, trecând prin momente dificile până a reușit să se stabilească și să studieze jazz la conservatorul din Atena.
“În Grecia, cântam de la ora 23 până la ora 6 dimineața, într-o Bouzoukia și în 3-4 ani de zile am devenit tot mai bun și câștigam foarte mulți bani, dar nu eram fericit cântând acolo pentru că oamenii spărgeau farfurii, mâncau, beau, dar nu ascultau muzică. Astfel că m-am dus la conservatorul din Atena și am început să studiez jazzul care era pasiunea mea, nebunia mea, obsesia mea.”
Pentru a afla mai multe detalii despre începuturile sale, influența familiei și evoluția sa în lumea muzicii, despre cariera sa complexă, marcată de ambiție, muncă intensă și o căutare constantă a identității și sensului în muzică, vă invităm să ascultați interviul realizat de Sorina Goia cu Damian Drăghici.