Andrei Ujică: “Gena artistică mi-a venit dinspre bunica mea care a făcut canto, avea o voce extraordinară”
24 Iulie 2018, 06:00
Seria de interviuri biografice "Ascultă vocile de azi" ni-l aduce în prim plan pe regizorul, scriitorul si profesorul Andrei Ujică. A avut o copilărie protejată și a crescut într-un mediu intelectual, marcat de prezența cărților și a influențelor culturale diverse. A avut norocul să treacă prin adolescență într-o perioadă de destindere culturală, între 1965 și 1971, când România experimenta o relativă deschidere. A descoperit literatura universală și și-a format gustul pentru autori precum Dostoievski și Kafka, care l-au influențat profund. De asemenea, a fost martor la ascensiunea muzicii pop, fiind puternic marcat de formații precum The Beatles și The Rolling Stones.
“Eu vin dintr-o casă cu multe cărți. Tatăl meu, care era jurist de formație, era un bibliofil, era colecționar de cărți. Avea o bibliotecă foarte mare și foarte frumoasă, pe care am păstrat-o până azi.”
A realizat că vrea să devină scriitor la vârsta de 15 ani.
“M-am trezit așa, într-o bună zi, aveam 15 ani și jumătate și am știut că o să fiu scriitor. Din momentul acela am început să citesc altfel, să citesc conștient, să încerc să înțeleg cum se face literatura sau ce înseamnă literatura.”
Pentru a afla mai multe detalii despre viața și cariera sa, despre impactul lecturilor din tinerețe și revelațiile estetice care l-au format ca scriitor, despre experiențele trăite în anii de destindere din perioada comunistă, vă invităm să ascultați interviul realizat de Maria Balabaș cu Andrei Ujică.
Interviu realizat în anul 2017.