Alina Pavalache: “Când mama nu era acasă, mă îmbrăcam în rochile ei și cântam La Traviata, știam și replicile partenerilor, știam rolul întreg”
18 August 2017, 15:18
Seria de interviuri biografice "Ascultă vocile de azi" ne-o aduce în prim plan pe pianista Alina Pavalache, promotoare dedicată a muzicii lui George Enescu, atât prin concerte și recitaluri, cât și prin organizarea “Întâlnirilor Internaționale George Enescu de la Paris”. Născută într-o familie de muzicieni, cu mama cântăreață la Opera din Iași și tatăl dirijor, ea a fost încă de mică înconjurată de muzică, dezvoltând o pasiune profundă pentru pian. A studiat la școala de muzică din Iași și la Conservatorul "George Enescu" din București, fiind îndrumată de profesori de prestigiu. De-a lungul timpului, Alina Pavalache a evoluat și ca pedagog, transmițând pasiunea sa pentru muzică generațiilor tinere de pianiști.
“M-am născut și am crescut în aceste povești spuse cu pasiune de părinții mei, părinți care au continuat menirea pe care au avut-o, pentru că fiecare dintre ei a ajuns la muzică pe căi un pic întortocheate, tata plecând de la seminar, iar pe mama a auzit-o cineva cântând la biserică.”
Perioada comunistă cu restricțiile sale culturale a fost una dificilă, dar plină de momente de rezistență culturală, exemplificate prin concertele de colinde care, în ciuda cenzurii, reușeau să păstreze spiritul muzical viu.
“Erau multe lucruri care nu se puteau cânta. Cred că toată tinerețea mea am auzit o dată Requiemul de Verdi, o dată Missa Solemnis și o dată Requiemul de Mozart. Atât!”
Pentru a afla mai multe detalii despre viața și cariera sa, despre copilăria înconjurată de muzică, influența puternică a părinților și despre formarea sa muzicală, despre importanța unei relații de lungă durată între elev și profesor sau despre experiențe care au îmbogățit-o atât pe plan personal, cât și profesional, vă invităm să ascultați interviul realizat de Mihaela Soare cu Alina Pavalache.
Interviu realizat în anul 2019.