Alexandru Tomescu: „Artistul trebuie să fie un liant între spiritualitate și materialitate”
07 Ianuarie 2025, 08:52
„Mi-am dat seama de la bun început de această putere mobilizatoare pe care o are muzica, pentru că (...), dacă muzica îi face pe oameni mai buni, atunci acești oameni mai buni nu vor mai fi preocupați exclusiv de binele lor personal, ci vor fi mai deschiși către nevoile aproapelui lor”.
Violonistul Alexandru Tomescu este invitatul Luanei Pleșea la „Ascultă vocile de azi”, ediția din 7 ianuarie. Artistul a câștigat în 2023 dreptul de a cânta la Vioara Stradivarius Elder-Voicu până în anul 2029.
„Lucrul cel mai important este să crezi, să fii implicat în muzica pe care o cânți, pentru că, dacă nu ești implicat în ea, muzica nu are viață. (...) Dacă ai pierdut din vedere viața aceasta a muzicii, această respirație a muzicii – chiar și în cele mai riguroase partituri există o respirație muzicală, care face ca ritmul să nu fie întotdeauna perfect, ca și cum ar fi cântat de o mașină, ci tocmai, este o respirație umană, care trece inclusiv în muzică”.
Alexandru Tomescu este unul dintre cei mai speciali artiști pe care i-am întâlnit, care reușește să împartă în jurul său, de fiecare dată cu generozitate, din ceea ce este el ca muzician și ca om. Cu Alexandru Tomescu găsești noi și noi subiecte de discuție, de la relația cu părinții, educația primită, la cauzele în care s-a implicat și continuă să se implice, la lucrul cu tinerii, conexiunea cu muntele... În interviul acordat, Alexandru Tomescu vorbește și despre relația dintre minte și suflet în muzică, despre cum poate fi gestionată o libertate totală acordată interpretului, dar și despre Balada lui Ciprian Porumbescu și muzica lui Bach, cântate la peste 5 000 de metri altitudine.