De ziua Culturii Naționale, ediție specială Round Table dedicată artiștilor străini stabiliți în România
13 January 2017
Bilet de îmbarcare spre… Bistriţa Năsăud şi apoi către Iran, la Teheran…
14 January 2017

Eminescu și Lipatti, de Ziua Culturii Naționale, la Sala Radio

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale și ca parte a strategiei Institutului Cultural Român de celebrare a Centenarului Lipatti în anul 2017, duminică, 15 ianuarie 2017, ora 19.00, la Studioul de Concerte „Mihail Jora” – Sala Radio din București va avea loc concertul aniversar „Lipatti 100” susținut de Orchestra Natională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, alături de soprana Teodora Gheorghiu și de pianiștii Sergiu Tuhuţiu și Daniel Goiti.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român și Radio România.

În program:

  1. Lipatti – Concertino în stil clasic, op. 3
  2. Lipatti – 3 lieduri pentru voce şi pian pe versuri de Paul Verlaine
  3. Liszt – Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru pian şi orchestră
  4. Lipatti – Suita Şătrarii

În cadrul evenimentului dedicat Zilei Culturii Naționale, actorul Ion Caramitru va recita din lirica lui Mihai Eminescu.

Ion Caramitru, actor:

Eminescu suportă foarte bine muzică de calitate. El nu trebuie acompaniat, ci trebuie comentat prin muzică. În funcţie de momentele muzicale, voi alege ce voi recita, voi fi inspirat  de muzica lui Lipatti. Probabil voi alege două proze şi două poezii mai lungi de Eminescu. Sunt foarte spontan. Voi fi reactiv şi inspirat de muzica pe care o voi auzi înainte.

Decizia ca Ziua Culturii Naționale să fie de ziua nașterii lui Eminescu capătă un sens simbolic.

Sergiu Tuhuțiu, pianist:

Mă impresionează fiecare proiect care aduce un iz de normalitate, fiecare inițiativă care susține cultura, care păstrează vie memoria unor repere pe care nu ar trebui să le pierdem.

Ziua Culturii Naționale este un prilej foarte bun de a ne reîmprospăta memoria cu câteva ancore de acest fel – de acesta dată Lipatti și Eminescu.

Cu  prilejul concertului, pentru a marca 100 de ani de la nașterea pianistului și compozitorului Dinu Lipatti (19 martie 1917, București – 2 decembrie 1950, Geneva), Romfilatelia va lansa un plic de corespondență cu timbru imprimat.

Biletele au fost puse în vânzare la Casa de bilete a Sălii Radio (str. General Berthelot nr. 60, București) și sunt disponibile pe site-ul eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, în librăriile Cărturești și Humanitas, în benzinăriile OMV.

Partener: Mercure Hotels.

www.facebook.com/events/1397331616958328/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *