RECOMANDĂRI culturale – joi, 27 februarie
27 February 2020
Viața marilor artiști – Matisse
27 February 2020

Elena Teodorini – ultima divă din secolul al XIX-lea

Elena Teodorini – artista rămasă în istorie prin debutul său, în 1880, la „Teatro alla Scala” din Milano, fiind prima cântăreaţă din România care a păşit pe celebra scenă la numai 23 de ani.

Nu este de mirare că foarte puțini români stiu că ultima divă din secolul al XIX-lea și prima divă a României, Elena Teodorini, s-a născut la Craiova, cum nu-i de mirare că englezii, de câte ori îi aud numele, exclamă: „A… marea artistă italiană!“. Celebra enciclopedie The New Grove Dictionary of Music, considerată de specialiști cea mai completă din istoria muzicii universale, consemnează cariera strălucită a artistei care a avut o voce inconfundabilă, egal de valoroasă în rolurile de mezzosoprană, cât și de soprană dramatică ori lirică.

Elena Teodorini a început studiul muzicii şi al pianului la vârsta de şase ani în oraşul natal, Craiova. La 14 ani a plecat în Italia, fiind admisă la Conservatorul din Milano, la clasele de canto şi de pian, unde a studiat cu pianistul şi compozitorul italian Adolfo Fumagalli. În 1877, a debutat ca solistă cu tenorul Armando di Gondi în „Maria di Rohan” de Gaetano Donizetti la Teatrul Municipal din Cuneo.

În următorii doi ani interpretează diverse roluri de mezzosoprană în Alessandria, Livorno, Pisa, Chieti şi la Opera din Bucureşti. Pe data de 20 martie 1880, la vârsta 22 ani, îşi face apariţia pentru prima oară pe scena Teatrului La Scala din Milano, în rolul Margueritei din opera „Faust” de Charles Gounod. A fost prima româncă acceptată la celebrul teatru liric italian şi, se pare, cea mai tânără solistă a lui din toate timpurile.

După succesul înregistrat la Milano, unde a fost ovaţionată timp de 15 minute, Elena Teodorini a cântat pe mari scene din Italia, Spania, Austria, Franţa, Portugalia, Rusia, America Latină şi România.

A cunoscut personalităţi marcante cum ar fi Giuseppe Verdi, Jules Massenet, prinţesa de Metternich, Enrico Caruso, Giuseppe di Luca, Sarah Bernhardt, Ion Luca Caragiale, Vasile Alecsandri, prinţul moştenitor al Japoniei Hirohito, Regina Maria.

Cariera sa a înflorit în urma premierei mondiale a operei „Bianca da Cervia” de Antonio Smareglia, in 1882, pusă în scenă la vechiul Teatro Colón din Buenos Aires, unde Elena Teodorini apare alături de tenorul dramatic Francesco Tamagno.
2. După ce a intrepretat „Gioconda” lui Amilcare Ponchielli, acesta i-a trimis o scrisoare de mulţumire după triumful înregistrat pe scena teatrului din Madrid. A cântat „Irodiada” oferită de Massenet cu dedicaţie: „Pentru Elena Teodorini, cu admiraţie completă şi absolută”.

Din 1903, s-a dedicat carierei pedagogice. A predat la Paris, Rio de Janeiro, Buenos Aires şi Bucureşti. În anul 1905, dă lecţii de canto la Académie Lyrique din Paris, avându-i ca elevi pe Edgar Istraty şi Zina Brozia. A fondat la Paris, în 1908, Academia Lirică Română şi a refăcut, pe cheltuiala sa, teatrul din Craiova, întemeiat de tatăl sau.

În 1909, Elena Teodorini părăseşte Parisul şi pleacă în America de Sud, dând concerte la Montevideo, capitala Uruguayului. În toamna lui 1909, fondează Academia Theodorini, împreună cu Hariclea Darclée şi Titta Ruffo. Devine director al Conservatorului Guvernamental din Buenos Aires, iar in 1918, fondeaza, la Rio de Janiero, Escola superior de canto “Ars et Vox”. În toamna anului 1922, Elena Teodorini se întoarce în România, unde fondează Academia Națională de Lirică.

Muzicologi importanți s-au străduit să creioneze personalitatea artistică a Elenei Teodorini, iar Florin Popențiu-Vladicescu – descendent al celebrei cântarete de operă – i-a scormonit întreaga biografie și se străduiește să-i „refacă“„traseele“ artistice. Întrucât, în vremea aceea, nu există posibilitatea înregistrărilor audio, a fost destul de dificil să recupereze ceva, măcar de la începutul secolului XX.

Pentru început, acesta a avut șansa să descopere o singura înregistrare la BBC Londra. Len Court, arhivarul miliardarului Sir Paul Getty, i-a arătat discul de aur al Elenei Teodorini, înregistrat în 1903. Astfel, vocea marii soprane a fost reeditată de casele de discuri „The Harrold Wayne Collection“, Minerva și Nymbus pe CD-uri. Elena Teodorini, prima diva a României s-a stins din viață, în 27 februarie 1926, la București.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *