Oaza de muzică: Colegi într-ale muzicii!
13 October 2017
Storymania – Ciprian Porumbescu
14 October 2017

Eastwards Prospectus a deschis expoziția The uncanny within semnată Sebastian Moldovan

by Miluta Flueras

  • Sebastian Moldovan a revenit la Eastwards Prospectus cu cea mai mare expoziție personală
  • Cele mai recente instalații site-specific ale artistului

 

Galeria Eastwards Prospectus a vernisat, joi, expoziția The uncanny within a artistului Sebastian Moldovan, care poate fi vizitată până la data de 16 decembrie 2017.

Sebastian Moldovan creează în cea mai mare expoziție personală a sa instalații spectaculoase, completate de alte lucrări și tehnici relevante pentru practica sa: desene, video, fotografie, toate converg către o expunere cu un puternic impact vizual. De altfel, aceasta este maniera favorită de exprimare a artistului care pornește adesea de la un concept central pe care preferă să îl desăvârșească în spațiul de expoziție.

Desfășurată pe ambele etaje ale galeriei, expoziția cuprinde atât instalații site-specific noi, cât și reconstrucția unor instalații anterioare ale lui Sebastian Moldovan. Desenul este firul roșu care leagă între ele elementele expoziției The uncanny within.  Pentru acest proiect, Sebastian Moldovan a pornit de la o serie de desene care transmit o stare de neliniște, de frământări și tensiuni dincolo de firesc (uncanny). Această stare s-a amplificat de-a lungul proiectului până când a devenit o a doua natură și și-a pus amprenta asupra felului în care Sebastian Moldovan tratează cu lumea naturală, așa cum o percepe artistul. The uncanny within dezvăluie și neliniștea, tensiunea din felul în care lucrările artistului apar ca idei, se dezvoltă și apoi devin entități care joacă un rol în viața sa de zi cu zi.

”Actuala expoziție a lui Sebastian Moldovan ține mai degrabă de registrul simbolic, acel registru care poate fi accesat prin intermediul limbajului; mai precis, prin chiar numirea lucrurilor care (formal) nu există încă. Vom descoperi o multitudine de interpretări poetice pe care Sebastian le-a șlefuit în ultimii ani, folosind legătura sa cu lucrurile concrete drept fir narativ” – Edisabel Marrero Tejeda, curatorul expoziției.

“Am cunoscut de mic viața rurală extrem de simplă şi am dezvoltat o apreciere genuină pentru lucrurile care au o semnificaţie şi o curiozitate reală pentru tot restul. Nu am avut niciodată o singură pasiune, dar întotdeauna interese diverse. Am observat şi am folosit în cercetarea mea raporturile şi diferitele aspecte ale acestor pasiuni. Am simţit nevoia să aduc la suprafaţă ceea ce nu este vizibil şi perceptibil, să numesc lucruri care nu există încă. Nu am ezitat să mă autochestionez permanent în căutarea unui adevăr. Cred că logica şi intuiţia sunt un set de unelte infailibile. Existenţa mea artistică este materială şi de multe ori pur contextuală, prin urmare direcţia lucrărilor mele se poate schimba de multe ori adesea în mod radical”, mărturisește artistul.

Născut în 1982, la Baia Mare, Sebastian Moldovan a urmat studiile Facultății de Artă și Design din Cluj-Napoca, secția Pictură, iar începând cu 2004 expune atât în expoziții personale, cât și de grup în galerii și muzee diverse din țară și străinătate (Galerie Jan Dhaese, Gent, Belgia; Bienala de la Veneția, Italia; Guangdong Times Museum, China; Ossage Gallery Foundation, Hong-Kong; Haifa Biennale, Israel etc.). La Eastwards Prospectus, artistul a expus and you never know what’s /off/ în 2015.

 

Parteneri ai expoziției The uncanny within de la Eastwards Prospectus sunt Philips Lighting și Institutul Cultural Român.

Despre Eastwards Prospectus

Eastwards Prospectus este o galerie de artă contemporană cu un program vibrant de expoziții dedicate unor valori confirmate din arta internațională, precum și unor artiști în afirmare, în special din Europa de Est, ale căror lucrări au o putere de fascinaţie la nivel internațional. Înființată în 2014, Eastwards Prospectus are un spațiu versatil de expunere, care permite organizarea simultană a două expoziții sau desfășurarea uneia de amploare pe două niveluri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *