Ilustrata din Amsterdam – Camerata YES și Enescu
25 February 2019
În câteva zile începe a șaptea ediție a festivalului Jazz in Church
25 February 2019

DUO VALENTIN SIMION ȘI ROBERT CREIMERMAN LA ATENEU

Marți, 26 februarie, de la ora 19.00, la Ateneul Român, faceți cunoștință cu DUO VALENTIN SIMION ȘI ROBERT CREIMERMAN, într-un recital susținut în cadrul ”Stagiunii de marți seara

Povestea mea vă poartă pe tărâmul unei muze.

Ați cunoscut-o pe…Eutherpe?

Probabil că nu, dacă nu v-a inspirat și pe voi ca muzicieni. Tinerii pe care vi-i prezint sigur sunt iubiti de muza aceasta.

Doi adolescenți talentați, elevi în clasa a XI-a la Clegiul Național de Muzică ”George Enescu” din București, laureați ai multor concursuri naționale și internaționale de prestigiu, aleg să cânte nu numai ca soliști, ci și în duo.

Valentin Simion cântă la violoncel, Robert Creimerman la pian.

Încă nu au descoperit numele care să îi reprezinte împreună, dar au câștigat deja în duo premii importante.

Cum a început povestea lor?

Acum 2 ani, Valentin și Robert i-au mărturisit ideea lor de acânta împreună violonistei Raluca Statulat, profesoara lor de la catedra de muzică de cameră. După doart câteva luni de muncă asiduă, cei doi au obținut premiul I la secțiunea de muzică de cameră la Concursul ”Muse” de la Atena. Tot așa, la Concursul ”Dan Cumpătă”. La faimoasa competiție ”Iosif Sava” de anul trecut, Valentin și Robert au câștigat Marele Premiu.

În formula aceasta inspirată, cei doi au susținut recitaluri chiar la sfârșitul anului trecut la Sibiu, Bușteni și Sinaia.

Cea mai frumoasă amintire este legată de Muzeul ”George Enescu” din Sinaia unde Robert a cântat chiar pe pianul compozitorului.

Duminica ce tocmai a trecut, amandoi au susținut un concert la Muzeul ”Paul Constantinescu” din Ploiești.

Mă înțelegeți acum de ce am fost curioasă să-i cunosc și să pătrund în sala de repetiții de la Colegiul ”George Enescu”, unde se pregătedsc acum pentru recitalul pe care-l vor susține la Ateneul Român marți, 26 februarie, de la ora 19.00, invitați în cadrul Stagiunii de marți seara.

Valentin studiaza la colegiu cu violoncelista Ella Bokor. Dar a participat la multr stagii de masterclass cu profesori români și din străinătate: Marin Cazacu, Răzvan Suma, Denis Severin din Elveția, Laszlo Fenyo din Ungaria, Valentin Răduțiu din Germania.

A dus violoncelul la Atena la Concursul ”Muse” și sunetul lui de catifea a răsunat și la Stockholm la Northern International Music Competition. S-a întors acasă cu premiul întâi.

Marea provocare, venită ca o recompensă a tenacității și pasiunii sale, a fost concertul din cadrul Festivalului Internațional ”Tinere Talente” de al Râmnicu Vâlcea. Acolo, Valentin a interpretat Rapsodia Ungară de David Popper, o partitură de mare virtuozitate. Așa a trăit pentru prima oară experiența de a lucra cu o orchestră.

Dirijorul Orchestrei Filarmonicii ”Ion Dumitrescu”, Ștefan Novak, l-a inițiat ca un adevărat maestru pe discipolul său.

Lui Valentin îi place șahul și istoria. Ba chiar și scrisul căci, dintr-un singur eseu, dedicat violoncelistului american Leonard Rose, a reușit anul trecut să câștige Premiul ”Iosif Sava”

Robert a ajuns la ”Gradus ad Parnassus”, trecând prin olimpiadele națiomnale și celelalte concursuri de interpretare din țară: ”Victor Giuleanu”, ”Ada Ulubeanu”, ”Millenium Piano”.

Apoi, și-a luat zborul și a convins juriul pentru dezvoltare pianistică al Concursului Scotish Youth Piano Competition de la Glasgow: s-a întors acasă cu Premiul Special acordat de Conservatorul Regal al Scoției.

Au urmat cursuri de măiestrie cu pianiști precum Claudio Mehner, Claudius Tanski, David Lively.

Anul trecut, Robert a trăit și debutul simfonic în concertul orchestrei Filarmonicii din Bacău, condusă de maestrul Vlad Conta. Robert a debutat și ca dirijor anul trecut, într-o dublă: a interpretat Concertul pentru pian nr, 1 de Beethoven, alături de Orchestra Ingenium Academy. Anul trecut s-a încheiat, muzical vorbind, la Louvain la Neuve, în Belgia, unde a concertat cu orchestra celebrului uoraș universitar.

Unii ar zice că e grea viața de artist. Pentru Valentin și Robert muzica o face mai ușoară. Poate și pentru că acolo, pe tărânul muzei Eutherpe, sunt în siguranță. Violonista Raluca Stratulat are, de asemenea, grijă de tinerii ei elevi. Știe bine cât de important este pentru ei să pătrundă taina unei partituri nu doar muzical, ci și emoțional. Ea îi înțelege, îi ascultă și nu doar știe cât de sensibili sunt ei, ci mai mult, iubește și protejează această bogăție a lor spirituală.

Raluca Stratulat și-a propus ca la sfărșitul călătoriei sale alături de Valentin și Robert, adică anul viitor când vor fi absolvenți, ei să fie cu adevărat artiști.

Pentru cei doi, călătoria inițiatică pe tărâmul muzei Eutherpe abia a început.

Puteți să-i ascultați marți, 26 februarie, de la ora 19.00, la Ateneul Român, în cadrul ”Stagiunii de Marți seara”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *