Group show Bandwidth @ Galeria Posibilă
2 November 2019
A murit Leo Iorga, solistul de la Compact
2 November 2019

Dosar de patrimoniu: Traian Postolache și „arta memoriei” , duminică 3 noiembrie 2019

            Muzeul Bucovinei este fără îndoială cea mai importantă instituție de profil din întreg județul Suceava, fie și prin prisma faptului că el nu reprezintă un simplu muzeu, ci un întreg ansamblu de muzee și situri medievale dispuse pe întreg teritoriul sucevean, atât în municipiu, cât și în afara lui. Am deschis deja, la începutul lunii trecute,  împreună cu ascultătorii Radio România Cultural, un consistent „Dosar de patrimoniu”dedicat  cunoscutului complex muzeal. Duminică, 3 noiembrie, vom reveni la Muzeul de Istorie din Suceava, semnalându-vă o remarcabilă expoziție retrospectivă de pictură, grafică și desen, „Arta memoriei”, care reunește lucrări semnate de Traian Postolache,

            Artistul, care s-a stins din viață în 2016, la vîrsta de 63 de ani, a fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România și a expus de-a lungul vieții în mai multe galerii din România, Canada, Statele Unite şi Japonia. Timp de 9 ani ( în perioada 1999 – 2008) el s-a aflat la conducerea Muzeului Etnografic din Rădăuţi, înfiinţând şi conducând galeria de artă contemporană, în care au expus periodic artişti din întreaga ţară.

            „Arta memoriei”, care cuprinde 10 pânze mari, 20 de lucrări de grafică și un autoportret, „este străbătută, după cum sublinia criticul de artă Oliv Mircea, de o melancolie barocă, în acest context pictura lui Traian Postolache reliefându-se cu splendoarea și cu ostentațiile unor măști care pun în scenă un neegalat simț al spectacolului”.  Artistul propune o viziune simbolică asupra lumii, de tipul Sorin Dumitrescu sau Horia Bernea, concretizată în ciclurile circumscrise unor teme biblice, filosofice sau mitologice bine definite: Anii de ucenicie, Ciclul biblic, Morminte regale, Secțiuni transversale, Jurnalul alchimic, Zid, Arta memoriei, Cartea înțelepciunii Regelui Solomon sau Imagini pentru un templu virtual.

            Lucrările lui Traian Postolache pot fi văzute pe simezele Muzeului de Istorie din Suceava până pe 17 noiembrie,  Muzeul Bucovinei urmând să scoată în curând și un album de artă dedicat artistului.

            Până atunci, vă propunem duminică, 3 noiembrie, de la orele 23.00, în cadrul emisiunii ”Dosar de patrimoniu”, pe lungimile de undă ale postului Radio România Cultural, un nou recurs la „arta memoriei”. Vom încerca să  schițăm, din memorie, cu ajutorul înregistrărilor de arhivă dar și ale vocilor de astăzi, portretul unuia dintre  artiștii cei mai importanți pe care i-a dat Bucovina în ultimele decenii- Traian Postolache.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *