Ascultă Radio România Cultural Live

Dorian Branea, directorul ICR Londra, interviu în exclusivitate despre participarea României la Târgul Internaţional de Carte de la Londra 2017

09 Martie 2017, 11:19

Eternitatea, nesfarsita, in fata noastra. Romania la Targul International de Carte de la Londra 2017

Targul International de Carte de la Londra / London Book Fair, unul dintre cele mai mari evenimente ale industriei mondiale de carte la care Romania a devenit, de un deceniu, o prezenta constanta, se deschide in data de 14 martie. Cea de-a 46-a editie, desfasurata la Centrul Expozitional Olympia in perioada 14-16 martie 2017, reuneste peste 1500 de expozanti din 57 de tari.

Oltea Serban Parau a realizat un interviu in exclusivitate pentru Radio Romania Cultural cu Dorian Branea, directorulul ICR Londra, despre participarea Romaniei la Târgul Internaţional de Carte de la Londra 2017:

http://media.3netmedia.ro/media/RRCultural/audio/122207.mp3

Prezenta romaneasca la London Book Fair 2017, cu un program conceput si organizat de Institutul Cultural Roman, prin Centrul National al Cartii si Institutul Cultural Roman din Londra, isi propune, ca si in anii precedenti, sa creeze un context de manifestare pentru profesionistii cartii din Romania si partenerii acestora. Standul romanesc va fi, asadar, nu doar zona de expunere pentru cele 30 edituri din tara, cu o selectie de peste 500 de titluri din noile aparitii editoriale romanesti, ci si un spatiu de intalnire si negociere pentru reprezentantii acestora.

Participarea Romaniei la actuala editie, sub titlul „Eternity Ceaselessly Before Us”/ „Eternitatea, nesfarsita, in fata noastra”, este dedicata memoriei poetului si filozofului B.Fundoianu / Benjamin Fondane, unul dintre cei mai influenti ganditori romani ai perioadei interbelice, readus in constiinta literara globala prin intermediul a doua volume publicate recent de celebra editura americana New York Review of Books - prima colectie de poeme in traducere englezeasca - Cinepoems and Others, precum si volumul de eseuri Existential Monday. Programul romanesc se vrea un ecou al presedintiei Romaniei a Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), incheiata cu succes la inceputul lunii martie.

Cele trei zile de lansari de carte, dialoguri publice si evenimente conexe ii au ca protagonisti pe scriitorii Gabriela AdamesteanuAlexandru Vakulovski si Carmen-Francesca Banciu, profesorii Mircea MartinRamona Fotiade si Claudiu Turcus, autorul si editorul Peter Forbes, traducatoarea si profesoara Jozefina Komporaly, jurnalistul si criticul Nicholas Lezard, traducatorii Andrew Rubens si Alistair Ian Blyth, precum si actrita Maia Morgenstern. Acestora li se alatura tanarul grafician Mihai Sovaiala.

Ȋntrucat accesul publicului larg este limitat in Targ, evenimentele ce alcatuiesc programul romanesc vor fi organizate la sediul ICR Londra, dar si la binecunoscuta Librarie Waterstones Piccadilly, unde literatura romana va fi prezenta prin intermediul celor mai recente aparitii editoriale in traducere in limba engleza:The Encounter de Gabriela Adamesteanu (Dalkey Archive Press, 2016), antologia The Review of Contemporary Fiction. Moldovan Literature Issue (Dalkey Archive Press, 2016), Berlin is My Paris de Carmen-Francesca Banciu (Palm Art Press, 2016), Norman Manea: Aesthetics as East Ethics de Claudiu Turcus (Peter Lang, 2016), volumul bilingv Poezie si stiinta. O antologie de autori contemporani din Romania/ Poetry and Science. An Anthology of Contemporary Authors from Romania, editat de Grete Tartler si Peter Forbes (Ed. Vremea, 2016), antologia Andras Visky’s Barrack Dramaturgy: Memories of the Body, editata de Jozefina Komporaly (Intellect Books, 2017), Romania since the Second World War. A Political, Social and Economic History de Florin Abraham (Bloomsbury Publishing, 2016) si I’m an Old Commie! de Dan Lungu (Dalkey Archive Press, 2017).

Standul romanesc si programul de evenimente aferent sunt concepute, organizate si finantate de Institutul Cultural Roman prin intermediul Centrului National al Cartii si al ICR Londra si realizate cu sprijinul Ambasadei Romaniei la Londra, al Librariei Waterstones Piccadilly, al Asociatiei Editorilor din Romania, al editurii New York Review of Books, al Teatrului Evreiesc de Stat, TVR Iasi, precum si al Muzeului Literaturii Romane.

Program:

MARTI, 14 MARTIE

12:30 / Stand 5C126 / Centrul Expozitional Olympia, Hammersmith Road

Inaugurarea prezentei romanesti la Targul International de Carte de la Londra 2017

Evenimentul de deschidere a standului Romaniei de la Centrul Expozitional Olympia reuneste scriitori, editori si alti profesionisti din lumea cartii de pe ambele maluri ale Canalului Manecii. Cuvintele de intampinare vor fi adresate de catre ES Dl. Dan Mihalache, ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, Mihaly Zoltan Nagy, vicepresedintele ICR si Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Roman din Londra. Evenimentul se va incheia cu un vin d’honneur. Standul Romaniei a fost conceput de graficianul roman Radu Manelici.

17:30 / Standul English PEN / Centrul Expozitional Olympia, Hammersmith Road

EUNIC Londra si traducerile europene in Marea Britanie

EUNIC Londra si PEN Clubul englez isi unesc fortele in vederea promovarii literaturilor europene printr-un eveniment in cadrul caruia editorii britanici se vor intalni cu un grup select de autori europeni prezenti la Targ, printre care si invitatii din cadrul programului romanesc, dar si cu promotori ai programelor de traducere din tarile europene.

19:00 / Libraria Waterstones Piccadilly / 203-206 Piccadilly

Encounters: New Romanian Books in English / Intalniri: noi aparitii editoriale romanesti in limba engleza

Cele mai recente aparitii editoriale romanesti in limba engleza, dintre care majoritatea publicate prin programele Institutului Cultural Roman, sunt prezentate in cadrul unui eveniment special gazduit de celebra librarie Waterstones, situata in inima metropolei londoneze. Protagonistii evenimentului sunt autorii Gabriela Adamesteanu (The Encounter, Dalkey Archive Press), Alexandru Vakulovski (The Review of Contemporary Fiction. Moldovan Literature Issue, Dalkey Archive Press) si Carmen-Francesca Banciu (Berlin is My Paris, Palm Art Press), profesorul Claudiu Turcus (Norman Manea: Aesthetics as East Ethics, Peter Lang), scriitorul si editorul Peter Forbes (Poezie si stiinta. O antologie de autori contemporani din RomaniaPoetry and Science. An Anthology of Contemporary Authors from Romania, editie bilingva, Editura Vremea), editoarea Jozefina Komporaly (Andras Visky’s Barrack Dramaturgy: Memories of the Body, Intellect Books) si traducatorul Alistair Ian Blyth. Tot cu acest prilej vor fi prezentate volumul Romania since the Second World War. A Political, Social and Economic History, semnat de istoricul Florin Abraham si publicat de editura Bloomsbury Publishing, cat si romanul lui Dan Lungu I’m an Old Commie!, publicat de Dalkey Archive Press.

MIERCURI, 15 MARTIE

19:00 / ICR Londra / 1 Belgrave Square

Benjamin Fondane: The Existential Ulysses / B. Fundoianu: un Ulise existentialist

B. Fundoianu/Benjamin Fondane, „unul dintre avanposturile constiintei estetice romanesti interbelice”, dupa cum il numea criticul Mircea Martin, este punctul focal al programului romanesc la Targul International de Carte de la Londra. Cu o reputatie poetica bine conturata in cercurile literare ale Romaniei interbelice, Fundoianu s-a integrat spatiului francez sub numele de Benjamin Fondane, impunandu-se in elita intelectualitatii franceze drept unul dintre cei mai influenti ganditori existentialisti, o figura emblematica a establishment-ului literar. In anul 1944, printr-un gest eroic, refuza sa se salveze si este ucis in camerele de gazare de la Auschwitz. Pentru a marca publicarea, de catre editura americana New York Review of Books, a doua volume mult asteptate semnate de autorul roman - colectia de poeme Cinepoems and Others si volumul de eseuri Existential Monday -, profesorii Mircea Martin si Ramona Fotiade, alaturi de traducatorul Andrew Rubens si jurnalistul si criticul literar Nicholas Lezard (The Guardian) discuta mostenirea culturala si relevanta contemporana a legendarului autor.

Seara va fi completata de proiectia documentarului Benjamin Fondane - Iasi, Paris, Auschwitz (r. Andreea Stiliuc, TVR Iasi, 2013) si de o expozitie dedicata marelui scriitor, cuprinzand o selectie de fotografii vechi, carti si fragmente reprezentative din opera sa.

JOI, 16 MARTIE

19:00 / ICR Londra / 1 Belgrave Square

„Janka“, the Story of a Holocaust Survivor / „Janka”, povestea unei supravietuitoare a Holocaustului

Inspirat de povestea reala a Jankai Festinger, o evreica din Sighetu Marmatiei care a supravietuit ororilor lagarelor naziste, spectacolul „Janka” de Oscar Speace, o productie a Teatrului Evreiesc de Stat din Bucuresti, este adus la Londra in interpretarea indragitei actrite Maia Morgenstern. „O poveste despre incercarile vietii, curaj si spiritul uman” (Donald Munro), piesa reconstituie experientele tulburatoare ale Jankai Festinger prin intermediul unei scrisori de 60 de pagini, trimisa de aceasta unchiului sau din America dupa eliberarea din lagarul de concentrare. Spectacolul este jucat in limba romana, cu supratitrare in limba engleza.

Pentru mai multe detalii, va rugam sa vizitati www.icr-london.co.uk si https://www.facebook.com/ICRLondon/

STELIAN TĂNASE: “Eu sunt împotriva curentului, mă feresc ca dracul de tămâie să scriu așa cum se scrie astăzi“
Literatură 21 Aprilie 2024, 16:06

STELIAN TĂNASE: “Eu sunt împotriva curentului, mă feresc ca dracul de tămâie să scriu așa cum se scrie astăzi“

După ce a publicat anul trecut „Negustorul de antichități”, Stelian Tănase vine, în 2024, cu un nou roman,...

STELIAN TĂNASE: “Eu sunt împotriva curentului, mă feresc ca dracul de tămâie să scriu așa cum se scrie astăzi“
"Dincolo de Porțile Rușinii" de Marian Tudor - mărturii din Arestul Central - se lansează luni, 22 aprilie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu
Literatură 21 Aprilie 2024, 06:30

"Dincolo de Porțile Rușinii" de Marian Tudor - mărturii din Arestul Central - se lansează luni, 22 aprilie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Printre cei care au trecut dincolo de Porțile Rușinii s-au aflat persoane publice precum oamenii de afaceri Sorin Ovidiu...

"Dincolo de Porțile Rușinii" de Marian Tudor - mărturii din Arestul Central - se lansează luni, 22 aprilie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu
„NOUA DEZORDINE A FERICIRII”, o conferință-eveniment la SCENA GÂNDIRII – Conferințele Operei Naționale București, Invitat: Cristian Iftode
Literatură 20 Aprilie 2024, 06:11

„NOUA DEZORDINE A FERICIRII”, o conferință-eveniment la SCENA GÂNDIRII – Conferințele Operei Naționale București, Invitat: Cristian Iftode

Pe  8 mai 2024 , începând cu orele 18.30,  Opera Națională București  va găzdui o nouă ediție...

„NOUA DEZORDINE A FERICIRII”, o conferință-eveniment la SCENA GÂNDIRII – Conferințele Operei Naționale București, Invitat: Cristian Iftode
Cum să domesticești un om, cartea pe care toți iubitorii de pisici  ar trebui să o citească
Literatură 19 Aprilie 2024, 12:37

Cum să domesticești un om, cartea pe care toți iubitorii de pisici ar trebui să o citească

Cum să domesticești un om de Barbara Capponi, alias Babas, cu ilustrații de Andrea Ferolla, carte  recent apărută la...

Cum să domesticești un om, cartea pe care toți iubitorii de pisici ar trebui să o citească
Narativ, festivalul de lectură pentru copii: prima oară la Timișoara
Literatură 18 Aprilie 2024, 13:31

Narativ, festivalul de lectură pentru copii: prima oară la Timișoara

Pe 20 aprilie 2024, la Colegiul Național Pedagogic ,,Carmen Sylva”, se organizează 16 ateliere gratuite pentru copii și...

Narativ, festivalul de lectură pentru copii: prima oară la Timișoara
Luca Mazzucchelli: „Peste 5 ani, vei fi rezultatul obiceiurilor pe care le adopți astăzi”
Literatură 17 Aprilie 2024, 17:41

Luca Mazzucchelli: „Peste 5 ani, vei fi rezultatul obiceiurilor pe care le adopți astăzi”

Vă invităm să citiți un fragment în exclusivitate din cartea FACTORUL 1%.

Luca Mazzucchelli: „Peste 5 ani, vei fi rezultatul obiceiurilor pe care le adopți astăzi”
Scriitorul Marian Coman revine în n’autor (Nemira) cu un nou roman: „Ultima carte”
Literatură 17 Aprilie 2024, 13:17

Scriitorul Marian Coman revine în n’autor (Nemira) cu un nou roman: „Ultima carte”

Marian Coman, autorul volumului „ Omulețul din perete și alte povestiri fantastice ” (n’autor, 2023, ed. a...

Scriitorul Marian Coman revine în n’autor (Nemira) cu un nou roman: „Ultima carte”
Carte-eveniment: Cuțitul. Reflecţii în urma unei tentative de asasinat de Salman Rushdie, în limba română la Editura Polirom
Literatură 16 Aprilie 2024, 16:59

Carte-eveniment: Cuțitul. Reflecţii în urma unei tentative de asasinat de Salman Rushdie, în limba română la Editura Polirom

„N‑am văzut cuțitul sau cel puțin nu‑l țin minte. Nu știu dacă a fost unul lung sau scurt, cu lama lată, de...

Carte-eveniment: Cuțitul. Reflecţii în urma unei tentative de asasinat de Salman Rushdie, în limba română la Editura Polirom
Ascultă live

Ascultă live

01:30 - 03:30
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 02:00
SERVICIUL DE NOAPTE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru