„Seri fantastice” la MNAR – săptămâna a doua –
28 July 2020
LEMN, filmul care vorbește despre tăierile ilegale de păduri și comerțul cu lemn, în premieră națională la TIFF 2020
28 July 2020

Documentarul „GRĂDINA SOVIETICĂ” va avea avanpremiera națională la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF)

Documentarul „Grădina Sovietică”, în regia lui Dragoș Turea, va avea avanpremiera națională în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) ediția XIX, în secțiunea „Zilele Filmului Românesc” având proiecții programate în 6 August și 8 August 2020. Premieră națională va avea loc la Cinema Muzeul Țăranului în data de 3 Septembrie 2020.

“Grădina Sovietică”este un documentar în care regizorul Dragoș Turea încearcă să descopere adevărul despre experimentele sovietice nucleare în agricultura din Republica Moldova. În timp ce investighează moartea misterioasă a bunicii sale, Dragoș descoperă un experiment științific secret, dezvăluind planul secret al lui Nikita Hrușciov de a transformă Moldova în grădina Sovietică pentru aplicarea energiei atomice în agricultură locală.

În documnetarea lui, Dragoș Turea a intervievat oameni de știință precum geneticianul Vasile Cazangi care la începutul anilor 50, a creat un soi de fasole mutant, căreia i-a schimbat culoarea utilizând izotopi radioactivi până la oameni de știință din vremurile noastre care mai activează la Institutul Genetic din Chișînău sau, mai degrabă, la ce a mai rămas din el. Acolo încă, în laboratoarele institutului aproape pustii, se pregătesc semințe de năut și soia pentru a fi tratate cu raze gamma, folosind o instalație radioactivă construită mai bine de 60 de ani. Și în sfîrșit după zeci de refuzuri și ani de redactare a petițiilor și solicitărilor, Dragoș a obținut aprobarea pentru a filma cel mai periculos și mai secret loc din Moldova, depozitul de deșeuri radioactive. În acea zi de filmare regizorul și echipa lui au fost expuși unei doze enorme de radiații. Acolo au găsit majoritatea utilajelor și mașinilor radioactive folosite pentru iradierea culturilor agricole din anii 50 – 60 cu ajutorul cărora  Partidul Sovietic Comunist spera să realizeze creșterea productivității în agricultură.

Scenariul este semnat de Dragoș Turea și Marian Crișan, montajul a fost realizat de Vadim Severin, imaginea Ion Borș, Alexandru Dumitru și Dragoș Cătărăuși semnează sunetul. Muzica originală este creată de Cristian Lolea. Producători sunt Dragoș Turea și Marian Crișan.

Dragoș Turea s-a născut la Chișinău in Republica Moldova în 1980. A absolvit Facultatea Regie Film din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișînău. El a debutat în cinematografie cu documentarul “Vasile Mămăligă”, protagonist fiind un personaj aventurier faimos născut în sec XIX originar din Moldova, film premiat cu premiul debut al Uniunii Cineaștilor în 2007. În 2010 a început producția celui mai mare proiect de până în prezent, documentarul de lungmetraj “Grădina Sovietică” produs de propria casă de producție.

„Grădina Sovietică ” este o producție Parmis Film Studio  realizată în co-producție cu ROVA FILM  , cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova și al Centrului Național al Cinematografiei din România, realizată în colaborare cu SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE și ZENITH MEDIA COMMUNICATIONS. În România filmul este distribuit de ROVA FILM. „Grădina Sovietică ” a avut premiera internațională, în 2019 , la Sarajevo Internațional Film Festival și este distribuit internațional de către Syndicado.

Trailerul oficial poate fi accesat aici: https://youtu.be/aiPZyQedGAA

Proiecțiile sunt programate :

– Joi, 6 August, ora 23:45,la  Universitatea Babeș-Bolyai, Str. Mihail Kogălniceanu, nr. 1
– Sâmbătă, 8 August, ora 21:30, la  Muzeul de Artă, Piață Unirii Nr. 30

Biletele s-au pus în vânzare și sunt disponibile pe: https://bit.ly/2WZEv6I

*** Ne puteţi urmări pe:

https://www.facebook.com/sovietgarden/ | www.rovafilm.ro |

Parteneri media: Radio France Internationale (RFI) România, Radio România Cultural, LiterNet.ro, Aarc.ro

 

Despre ROVA FILM: ROVA FILM este casa de producție de film fondată de regizorul Marian Crișan în 2005. De atunci, a produs o mulțime de videoclipuri muzicale, scurtmetraje, documentarul LUNI (2008) si filmele de  lungmetraj BERLINER (2019) si ORIZONT (2015). In  prezent compania dezvolta filmul de lungmteraj SLUGA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *