DOCUMENTAR: Ura și umilirea în online - efecte asupra psihicului
18 Februarie 2021, 16:29
Mediul online prezintă numeroase oportunități: de la posibilitatea de conectare și informare până la șansa de a împărtăși lucrurile importante și de a primi ajutor. Pe de altă parte, prezența în mediul virtual poate presupune și provocări. Umilirea online și discursul instigator la ură s-au intensificat în ultimii ani și, mai mult, în perioada pandemiei, când timpul petrecut în spațiul virtual, cu precădere pe rețelele sociale, a crescut.
La nivel psihologic suntem afectați de toate comentariile negative pe care le citim, fie că ne sunt sau nu adresate direct. Cu toate acestea, ura nu va dispărea niciodată.
S-a împlinit un an de când au apărut primele cazuri de infectare cu coronavirus în Europa și de când știrile pe această temă sunt cele mai accesate. Autoritățile au impus restricții și au transmis constant recomandări pentru a ne proteja de Covid-19: purtarea măștii, spălarea și dezinfectarea mâinilor, evitarea spațiilor aglomerate.
Mai puțin s-a discutat însă despre cum să ne protejăm sănătatea mintală. Au fost dezvoltate și aprobate vaccinuri împotriva Covid-19, însă nu și vaccinuri pentru tulburările de sănătate psihică, ce vor reprezenta o problemă serioasă în următoarea perioadă.
Reporter Dorina Călin