„Aventurile lui Muzicilă” îi poartă pe cei mici în descoperirea universului muzicii clasice, la mall
22 February 2020
Ioana Flora și Octavian Lup, invitați la deschiderea noului sezon Cartografii sonore
23 February 2020

DOCUMENTAR: Constantin Silvestri – unul dintre cei mai mari compozitori români

S-a născut la București în anul 1913 și a murit la Londra în 1969. A fost dirijor, compozitor și pianist român dar s-a stabilit în Anglia din 1957 și a fost naturalizat cetațean britanic în 1967.

Începe să studieze pianului încă din copilarie iar mai apoi urmează cursurile Conservatorului din București, avandu-i ca profesori pe Mihail Jora și Florica Musicescu. Nu l-a învățat nimeni să fie dirijor: a fost autodidact.
La vârsta de zece ani debuteaza pe scenă ca pianist. Ca dirijor debuteaza 7 ani mai târziu, în 1930, alaturi de Orchestra simfonica a Radiodifuziunii din București, dirijând o compoziție proprie.

În 1935 primește Premiul George Enescu pentru compoziție. În același an, Constantin Silvestri devine Director al Operei Române. În perioada postbelica este numit Director al Filarmonicii din București, în 1953. Deține ambele funcții pâna în 1956. În 1958 dirijrează premiera româneasca a operei Oedip de George Enescu. În 1959 emigreaza în Anglia, unde se va stabili la Bournemouth.
Trebuie menționat faptul că nu a emigrat în Anglia pentru a/și căuta norocul: avea acolo un viitor strălucit. Februarie 1957 marcheaza debutul sau dirijoral în Anglia, la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Londra și al Orchestrei „Philarmonia”.

Înregistreaza un succes imediat, fiind angajat chiar în aceeași stagiune. Ulterior susține concerte în Germania, Elveția, Italia și Olanda. Primele înregistrari efectuate la Paris îi aduc Marele Premiu al Academiei „Charles Cross”.

În 1961 este numit dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Bournemouth (Anglia), la pupitrul careia va ramâne pâna la sfârșitul vieții. Întreprinde numeroase turnee, dirijând în principalele centre muzicale din Europa, precum și în Japonia, Australia și America de Sud.

A murit prematur într-un spital londonez, în 1969, răpus de cancer și a lasat un gol imens în lumea muzicală românească și internațională.

Cartea „Constantin Silvestri – biografie necunoscuta”, de Ioana Raluca Voicu-Arnautoiu cuprinde informatii necunoscute din arhivele Securitatii despre unul dintre cei mai importanti compozitori si dirijori români si unul dintre cei mai importanti muzicieni ai secolului 20 la nivel mondial.

A fost lansata la Târgul Gaudeamus al postului public de radio cu ocazia centenarului Silvestri in anul 2013.
Înțelegem din carte că Silvestri a ales calea exilului pentru a se realiza din punct de vedere artistic. Neputând sa-l determine sa revina în tara, Securitatea si înalti demnitari ai regimului au căutat mijloace de a confisca bunurile dirijorului. Astfel, în urma unei serii de ilegalitati, întreaga colecție de artă strânsă de Constantin Silvestri dispare practic fără urme.

A fost un muzician genial, vanitos, framântat de îndoieli, cu o putere de munca iesita din comun, nedreptatit de cei care nu-i recunosteau sau nu voiau sa-i recunoasca talentul, revoltat cutumele ideologice de inspiratie sovietica impuse creatorilor români.

Nu a stiut niciodată dacă trebuie sau nu să rupa toate puntile cu tara, dar se temea că dacă rămâne, occidentul va fi mereu un vis interzis. A fost profund dezamagit de cei care reprezentau România în strainatate, nu și-a putut valorifica pe deplin potentialul nici măcar atunci când a emigrat pentru că răul fusese făcut. Până și faptul că a emigrat l-a durut prea tare. Si, în cele din urma, Constantin Silvestri a fost răpus de efort și boală în diaspora dar jefuit în propria țară.

Potrivit muzicologului Olga Grigorescu, românii s-au putut bucura de realizarile lui Silvestri foarte târziu. La radio nu era difuzat dar, dupa 1969, embargoul fusese ridicat. Nemafiind în viață se considera că nu mai putea influența pe nimeni. Cenzura era prea atentă la detalii pentru a surprinde mesajul cultural care transcede generații.

Acum, Constantin Silvestri este considerat cel mai mare compozitor român dupa George Enescu. Drumurile lor s-au întâlnit de mai multe ori, ei fiinbd contemporani. Enescu i-a onorat lui Silvestri compozitiile dirijându-i el însusi una dintre lucrari – „Toccata”. La rândul sau, Silvestri a dirijat în prima auditie multe lucrari de Enescu, inclusiv premiera româna a operei „Oedipe”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *