GEMINI MAN by Ang Lee, un film ce deschide o nouă eră în cinematografie – de Michaela Platon
11 October 2019
Anca Haţiegan, Dimineaţa actriţelor
13 October 2019

Doar curioși sau fermecați pe vecie?

Astăzi, 11 octombrie 2019, Noaptea Albă a Galeriilor (NAG) se va desfășura în 14 orașe ale țării. Pentru București, NAG a ajuns la a XIII-a ediție. Alte orașe s-au afiliat mult mai recent, acestui concept tentant, am putea spune, fără să greșim, de ”petrecere nocturnă cu artă”.

Programul de artă care se va desfășura atât în Capitală cât și în alte 13 orașe va fi unul plin de surprize. Galeriile de artă, unele muzee, institute culturale, ateliere de artiști, dar și multe alte spații neconvenționale vor fi deschise din această după amiază, până târziu în noapte, cel mai adesea cu expoziții gândite special pentru această manifestare. Galeriști, curatori, creatori vor propune discuții,teme de dezbatere în jurul unor evenimente, cu cei care își doresc să afle cât mai multe, în principiu, despre arta contemporană.

Prin urmare, la București, Alba Iulia, Arad, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Miercurea Ciuc, Petrila, Reşiţa, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Târgu Mureş și Timişoara –publicul este invitat să ia parte la o ediție care ”stă, doar simbolic, sub semnul ghinionului și al superstiției” după cum spun organizatorii, cei de la Asociația Ephemair. 
În București, 69 de spații tradiționale și neconvenționale se găsesc pe harta acestei ediții, provocatoare la artă care are în atenție, ieșirea din tumultul și mai ales, din rutina cotidianului. Dincolo de vizualul care îi motivează în principal pe iubitorii de frumos și experiment artistic, aceștia vor descoperi în plus, muzică și film pe traseul căutărilor din această noapte.

NAG propune, așadar, ca de fiecare dată, la un sfârșit de săptămână, o nocturnă culturală în toată bogăția ei, o formă de socializare aparte, pe ”formulă artistică”.

Dacă la Alba Iulia, Reșița, Sfântu Gheorghe și Petrila, activitatea din NAG apare restrânsă doar la un singur spațiu, la Miercurea Ciuc există 3, la Timișoara sunt 10 astfel de spații, la Iași -12, la Arad -7 (din care două sunt ateliere de creație), la Brașov și Cluj sunt 14, la Târgu Mureș și Sibiu sunt 9, la Craiova- 6 și la București există desigur cele mai multe, după cum spuneam, 69.

În cazul acestui eveniment, al Nopții Albe a Galeriilor –contează și numărul spațiilor care propun publicului din diverse orașe- întâlniri în nocturnă cu arta. Căci NAG încearcă să atragă -dincolo de publicul care caută arta cu obstinație și în alte momente ale anului- o altă categorie de privitori. Cu certitudine, nu doar numărul galeriilor sau al atelierelor care participă la nocturnă este important. Semnificative sunt propunerile artistice pe care spațiile le fac ”cercetătorilor de ocazie”; există o șansă (chiar dacă minoră) ca, emoționați de artă, aceștia să fie ”fermecați” de ea, pe vecie. Roxana Păsculescu

credit foto: Roxana Pasculescu

fotografii din doua expoziţii care pot fi vazute in cadrul evenimentului NAG, 2019: 

1 şi 2 -Expozitia Subreal “Serving art again” din Jecza Gallery, Timisoara

3,4 – Expozitia dedicata autorului de benzi desenate Puiu Manu din Casa Sfatului, Brasov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *