Astăzi, 31 octombrie, în emisiunea IClasă, de la 14 la 14.30, realizator Mirela Stana
31 October 2019
IClasă. Știintă, tehnologie și puterea exemplului pozitiv
5 November 2019

Din dragoste pentru lectură și mâncare.

Studiul intitulat Exploring the Relationship Between Education and Obesity” – “Explorarea relației dintre educație și obezitate” semnat de Marion Devaux, Franco Sassi, Jody Church, Michele Cecchini, Francesca Borgonovi, publicat în ziarul OECD, capitolul Studii economice, Vol. 2011/1 arată că, deși legătura dintre educație și obezitate este relativ limitată, ea nu merită neglijată: “Corelația dintre educație și sănătate poate reflecta trei tipuri posibile de relații: a) o legătură de cauzalitate de la o educație sporită la o sănătate îmbunătățită, b) o legătură cauzală inversă care indică faptul că o sănătate mai bună duce la o educație mai mare și c) în absența unei relații de cauzalitate între educație și sănătate, există posibili factori comuni, neobservați, care afectează atât sănătatea (sau obezitatea) cât și educația.”

               Deci, putem mânca mult chiar dacă suntem educați însă nivelul de informare și școlarizare ne ajută să stăpânim obiceiurile culinare proaste. Relația dintre mâncare și pregătirea individului este esențială pentru a trăi armonios. Educația din familie, gânidrea pozitivă și…lectura sunt ajutoare neprețuite când vine vorba despre dozarea meselor.

            În ultima sută de ani, milioane de titluri au avut ca temă, gastronomia: cum să mâncăm sănătos, cum să preparăm o mâncare bună pentru copiii noștri etc.. Totodată, școlile și universitățile au introdus în programele lor școlare, ore de gastronomie, de dietă sau de artă culinară. Românii au fost printre primii susținători ai unei educații bazate pe o alimentație sănătoasă, reușind să influențeze și alte sisteme educaționale din Europa, cum a fost cazul profesoarei Mareș care, în anul 1928, convingea senatul Universității din Viena să introducă ore de artă culinară: „Din iniţiativa dnei Mareş, docentă la Universitatea din Viena şi membră în secţia feminină din ministerul instrucţiunii publice din Austria s-a înfiinţat la aceeaşi universitate un curs special de artă culinară.”( ziarul Universul)

Într-o epocă în care, totul se petrece la viteze accelerate, obiceiurile gastronomice s-au simplificat și ele așa că, pe lângă chimicalele din alimente, înghițim ce ni se dă. De-obicei mâncăm în cantități din ce în ce mai mari fără să ținem cont de consecințe chiar daă suntem educați sau nu. Iar milioanele de titluri apărute în ultima sută de ani rămân pe rafturile bibliotecilor personale sau publice, în depozite și arhive sau pe etajerele din librării.

Kera Calița (Aurora Nicolau), patroana locantei Jariștea și scriitoare de rețete cu dichis, ne îndeamnă să mâncăm inteligent, mai întâi citind apoi punând în practică. Am intervievat-o deunăzi, la lansarea primei librării a editurii Integral deschisă în București.

Mirela Nicolae

Surse:

http://www.oecd.org/economy/growth/relationship%20education%20and%20obesity.pdf

Extrase din volumul aflat în pregătire: Școala, atunci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *