COVID-19, o pandemie în desfășurare
14 October 2020
Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe Cristian Presură – Care e diferența dintre un copil și un laptop? O călătorie personală prin religie, fizică și neuroștiințe
15 October 2020

Dimensiunea științifică a artei:Irina Petroviciu – Coșenila – insecta din care se extrage acidul carminic, celebrul E120 folosit în industriile alimentară și cosmetică

Cacti farm for cochineal insects. These Opuntia cacti (also called the nopal or prickly pear cactus) are used to cultivate the cochineal bug (Dactylopius coccus) from which the natural red dye carmine is made. The cochineal bugs are small white scale insects that grow on the paddles of the cacti. The insects are crushed to obtain the dye. Photographed in 2016, at Rancho La Nopalera, San Bartolo Coyotepec, Oaxaca, Mexico.

Colorantul roșu extras din insecta numită ”coșenila” și care este mai bine cunoscut drept ”carmin”, se folosește în industria alimentară pentru colorarea cărnii din mezeluri pentru că îi conferă o culoare apropiată cu aceea a cărnii proaspete, culoare care este mult mai rezistentă la acțiunea luminii decât coloranții de sinteză. Tot coșenilele, aceste minuscule insecte care cresc și se înmulțesc parazitând anumite specii de cactus, sunt cele care se folosesc și în industria cosmetică pentru rujuri. 

Dar acestea sunt utilizările contemporane, în vechime, culoarea extrasă din coșenile era folosită pentru pigmentarea fibrelor și a țesăturilor. Cu siguranță era nevoie de o mare cantitate de astfel de insecte pentru a obține suficinet colorant. Irina Petroviciu – chimist specializat în coloranții naturali extrași din plante și insecte ne povestește cum se procedează pentru a obține acești coloranți în cantitățile industriale necesare.

Credit JIM WEST / SCIENCE PHOTO LIBRARY, sursa foto: https://www.sciencephoto.com/media/722102/view/cacti-farm-for-cochineal-insects-mexico

Interviu cu Irina Petroviciu – cercetător la Muzeul Național de Istorie a României.

Realizator Mihaela Ghiță

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *