Idei in nocturna – Pagini de Istorie – Invitat prof. univ.dr. Octavian Roske
20 December 2016
‘Sara bună lui Crăciun’- concert extraordinar de colinde la Blaj
20 December 2016

Destinațiile lui Moș Crăciun – Trømso

Locuitorii Scandinaviei se laudă mereu cu soarele de la miezul nopţii, însă adevăratul motiv pentru care turiştii aleg să viziteze nordul Norvegiei este reprezentat de aurora boreală sau „Luminile Nordului”. Un fenomen natural unic, care poate fi observat cel mai bine în serile reci de toamnă sau iarna, la Tromso, una dintre cele mai căutate destinaţii turistice din Norvegia.

Tromso este cel mai mare oraş norvegian din regiunea Cercului Arctic, fiind aşezat pe o insuliţă. Oraşul este înconjurat de munţi, fiorduri şi insule şi a fost fondat în anul 1794, fiind locul de unde celebrii savanţi Roald Amundsen, Fridtjof Nansen sau Umberto Nobile şi-au început expediţiile către Polul Nord, ceea ce a făcut ca mica aşezare norvegiană să-şi câştige renumele de Poarta către Artic. Un alt renumele pe care l-a primit este acela de „Parisul Nordului”, aici găsindu-se Catedrala Arctică, o operă de artă modernă desăvârşită, cu vitralii uriaşe, dar şi un muzeu cum rar iţi este dat să vezi. În cadrul muzeului este găzduită o expoziţie permanentă despre civilizaţia laponă. Un alt obiectiv touristic este Grădina Botanică Alpină Arctică, care este cea mai nordică gradină botanică din lume. Se poate opta de asemenea pentru o vizită la o fermă de câini husky unde puteţi învăţa să conduceţi o sanie trasă câini.

Oferind o vedere frumoasă a luminilor nordice, Tromso vă oferă un tratament special şi anume o noapte mai lunga, ziua fiind reprezentată doar de câteva ore la crepuscul. Soarele se vede din mai până în iulie, între noiembrie şi ianuarie fiind noaptea arctică.

Scandinavii numesc Crăciunul “Jul”, adaptând numele sărbătorii păgâne a solstiţiului de iarnă “roata”. Este vorba de roata anului care se învârte încă puţin către primăvară. Această sărbătoare reprezenta debutul unei perioade de 12 nopţi, din 24 decembrie până pe 8 ianuarie, şi simboliza noaptea hibernală, cele mai lungi nopţi ale anului, în timpul cărora se pregateşte reînnoirea luminii şi a vegetaţiei (bradul verde).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *