Concertele de iarnă ale Moldovan National Youth Orchestra
22 December 2016
Destinațiile lui Moș Crăciun – Viena
22 December 2016

Destinațiile lui Moș Crăciun – Praga

Praga este capitala Republicii Cehe. Orașul este situat pe râul Vltava, în Boemia Centrală și are diferite supranume, printre care Praga mater urbium (“mama orașelor”), “Orașul celor o sută de clopotnițe” sau “Orașul de aur”. Din 1992, centrul istoric al Pragăi a fost inclus pe lista UNESCO a locurilor din patrimoniul cultural mondial.

De la căderea Cortinei de Fier, Praga a devenit unul dintre cele mai populare destinații turistice din Europa și din lume. Praga este pe locul al șaselea în topul celor mai vizitate orașe europene, după Londra, Paris, Roma, Madrid și Berlin.

Castelul regilor din Boemia domină Vltava de mai bine de 11 secole, fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice din capitala Cehiei. Înconjurat de grădini şi parcuri, Castelul împreună cu Cartierul de Jos constituie o oaza de linişte în mijlocul oraşului tumultuos. În prezent aici este şi reşedinţa preşedintelui republicii.

În interiorul Castelului se afla imensa Catedrală a Sfântului Vitus unde se afla înmormântat împăratul Ferdinand I de Habsburg, alături de mormintele cnejilor din Boemia, Moravia şi Silesia. Tot în perimetrul Castelului a fost construita în secolul al X-lea, Bazilica Sf. Gheorghe, unde sunt găzduite aproape zilnic concerte de muzica de camera şi galerii de arta veche cehă.

“Străduţa de Aur” întregeşte Cartierul Castelului. Locuite altădată de alchimişti, căsuţele construite în zidurile castelului adăpostesc acum magazine de suveniruri.

Simbolul capitalei Cehiei este podul de piatră de peste Vtava, denumit “Podul Carol”. “Podul de piatra” a fost construit la porunca împăratului Carol al IV-lea de faimosul Petru de Gmung, arhitectul Catedralei Sfântului Vitus şi a altor clădiri gotice, ridicate începând cu anul 1357.

Faimosul turn, ridicat pentru apărarea cetăţii, în acelaşi timp cu podul, a constituit principala intrare în Castelul din Praga. Fiecare picior este decorat cu statui, opera secolului XVII a faimosului sculptor, Matthias Braun.

În perioada Crăciunului, Piaţa Oraşului Vechi  din Praga devine plină de culoare şi lumini fantastice, găzduind Winter Wonderland sau Vanichi trh, în cehă. Cabanele din lemn, colorate în nuanţe vii atrag prin produsele tradiţionale din Cehia: cristal de Boemia, lumânări parfumate, jucării şi ornamente de Crăciun din lemn, bijuterii lucrate manual, pălării, eşarfe sau păpuşi tradiţionale. Tot acolo este amenajată şi o iesle de lemn ce reprezintă scena naşterii Domnului, dar elementul care impresionează cel mai mult este Bradul de Crăciun, drapat într-o variaţie de lumini sclipitoare, ce oferă o privelişte spectaculoasă. Pe tot parcursul târgului există un program de concerte de colinde şi dansuri populare, ceea ce va înveseli şi mai mult atmosfera magică.

Oraşul de origine al lui Einstein, Mozart, Kepler, Kafka, Praga este o mărturie a stilului gotic, baroc, al timpului renaşterii sau al artei moderne. O plimbare prin Praga înseamnă o plimbare în timp, în orice perioadă a anului aşa că nu ezitaţi să-l vizitaţi dacă aveţi ocazia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *