Acolade – MIHAI ZAMFIR explică statutul romanului în cadrul genului epic
21 December 2016
Teatrul Național Radiofonic – online. Ascultă AICI Patru povestiri de Petre Barbu: Gerul iubirii, Rolul vieţii mele, La o crâşmă din Fundeni, Vai, sărmanul tată!
22 December 2016

Destinațiile lui Moș Crăciun – Koln

Unul dintre cele mai impresionante oraşe de petrecut sărbătorile de iarnă este Koln-ul, din Germania. Aici în preajma Crăciunului vă aşteaptă nu mai puţin de 7 târguri de Crăciun. Printre ele, patru sunt renumite: de la Catedrala din Koln, din Piaţa Veche (Alter Markt), din Centrul Nou (Neumarkt) şi Piaţa Rudolf (Rudolfplatz).

În fiecare an, aceste târguri atrag un număr impresionant de vizitatori: peste 2 milioane de turişti. Târgul din faţa catedralei este cel mai faimos, în special datorită grandorii oferite de edificiul din fundal. În jurul celui mai mare brad de Crăciun din regiunea Rinului, veţi descoperi 160 de pavilioane de lemn, în  care găsiţi de la delicatese dulci, lucrări de artizanat şi ceasuri, până la vinuri fierbinţi pe care să le savuraţi din căni ceramice decorate festiv.

La piaţa de Crăciun din oraş, vizitatorii găsesc bijuterii, decoraţiuni pentru brad făcute din lemn, sticlă sau porţelan chinezesc, jucării de lemn lucrate manual, ursuleţi de pluş, ciocolată, figurine din lemn scobit, marionete, lumânări, încălţăminte şi altele.

Expoziţia din Piaţa Veche se desfăşoară în faţa fostei Primării. Are o atmosfera aparte, idilică. Este în special adresată copiilor, existând elemente de parc de distracţii – carusel, teatru de păpuşi, grota lui Moş Crăciun şi multe standuri cu jucării. Cei mici primesc vizita lui Moş Crăciun şi pot asista la spectacolele de acrobaţie sau la concertele cu muzicanţi medievali. Dar, poate, cel mai potrivit târg pentru ei este cel deschis în Rudolfplatz Square, unde lumea de basm a Fraţilor Grimm prinde viaţă.

Un inconvenient pentru turiştii care nu cunosc limba germană este faptul că produsele au indicaţii numai în această limbă, nu şi în engleză, astfel încât comunicarea se face mai mult gestic. Dacă ţi se face foame, poţi gusta din castanele prăjite, vinul fiert, biscuiţii picanţi Lebkuchen, turta dulce sau cârnaţii pe grătar care se vând la standurile de aici. Prăjitura tradiţională de Crăciun se numeşte “Christstollen”.

Cel mai vechi târg de Crăciun este cel din Neumarkt, în zona de shopping din spatele bisericii Sf. Aposteln. O atmosferă de nostalgie domneşte aici, unde încă mai există standuri din anii 70, când au fost organizate primele pieţe tematice. Aici puteţi găsi farfurii ilustrate cu scene din târguri de demult, precum şi multe obiecte artizanale.

Târgul de Crăciun de la Rudolfplatz te duce într-o lume de poveste. Lângă medievelul Hahnentorburg, figurine mari din poveşti şi basme, precum şi lumini festive, asigură decorul perfect. Pe lângă aceste patru mari târguri, există şi Piaţa Medievală de Crăciun, chiar lângă Muzeul Ciocolăţii, şi o piaţă plutitoare la bordul MS Wappen von Mainz (KD Riverboats), de-a lungul vechiului cartier.

De asemenea merită vizitat şi Stadtgarten Christmas Market, relativ nou, localizat la capătul celui mai vechi parc din Koln. Atmosfera de aici este mult mai relaxată şi oarecum rustică, oferind, pe lângă mâncăruri, băuturi şi produse de artizanat tradiţionale, alternative excelente pentru distracţia copiilor şi a celor tineri în suflet.

Pe masură ce se apropie Crăciunul, alternativele de distractie se înmulţesc în Koln, incluzând o varietate de concerte de colinde si muzică clasică, scenete ale Naşterii Mântuitorului, precum şi un patinoar temporar uriaş.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *