Sfertul de stiinta – Premiile Academiei Române pentru anul 2014
20 December 2016
Curs de limba spaniolă – ANTES Y AHORA
20 December 2016

Destinațiile lui Moș Crăciun – Aix en Provence

Aix en Provence este un orăşel mic, cochet, foarte eterogen, cu populaţii de etnii şi culori diferite, plin de viaţă şi de… maşini.

Străzile arată ca în imaginile clasice cu Provence: case simple, dar îngrijite, cu obloane colorate, străduţe înguste, cafenele şi boulangeries la fiecare colţ cu oameni zâmbitori. Cours Mirabeau, bulevardul principal, este străjuit de copaci înalţi, având trotuare generoase, pe-o parte cu restaurante, iar pe cealaltă instituţii şi bănci. Pe Mirabeau se întâmplă cam tot: lumea bună iese la plimbare, la masă sau la un pahar, puştii se strâng pe bănci şi mănâncă pizza, se organizează lansări şi evenimente, copiii sar la trambuline, turiştii se pozează cu fântânile, liceenii îşi dau întâlnire în cercuri largi, protestatarii îşi strigă nemulţumirile, etc. În Aix au loc târguri marţi, joi şi sâmbătă când circulaţia de pe Cours Mirabeau se închide, lasând locul tarabelor cu condimente, fructe, legume, brânzeturi, preparate din carne, dulciuri şi alte bunătăţi, dar şi haine sau cosmetice – nelipsite sunt săpunurile cu lavandă. De asemenea, târgurile se desfăşoară şi pe străduţe adiacente.

Peisajele pitoreşti ale regiunii au fost redate cu multă viaţă de pictorul Paul Cezanne, al cărui atelier poate fi vizitat în Aix. Dacă vreţi să rămâneţi în lumea artei, să vă delectaţi privirea, dar şi să faceţi puţină mişcare, urcaţi până la Terrain des Peintres, o terasă-parc frumos amenajată, cu vedere spre muntele Sainte Victoire, unde sunt expuse şi câteva imagini cu peisaje pictate.

Crăciunul în Franţa

În pieţele din faţa catedralelor povestea naşterii lui Christos este jucată de actori sau este repovestită în teatre improvizate de păpuşi.

În aproape fiecare locuinţă franceză proprietarii construiesc o scenă a Naşterii, numită “creche”, mai mare sau mai mică, aceasta devenind centrul sărbătoririi Crăciunului. Personajele acestei scene sunt de regulă mici statuete din lut, numite “santons” (mici sfinţi). În afara personajelor din Biblie sunt aşezate şi figurine reprezentând autorităţile sau celebrităţile locale. Acest obicei este atestat pentru prima dată în secolul XVII, grija şi talentul cu care sunt realizate figurinele fiind de-a dreptul uimitoare. De altfel acestea sunt puse în vânzare în luna decembrie, în principal la Marsilia si Aix, in cadrul târgurilor de Crăciun.

Bradul de Crăciun nu a fost niciodată foarte popular în Franţa, în locul lui fiind preferată traditia trunchiului Yule. Acest obicei, datând din secolul XII, este foarte popular în Franţa, deşi trunchiul autentic a fost înlocuit printr-o prăjitură delicioasă, numită “buche de Noel” (Buşteanul de Crăciun).

În trecut cu ocazia Crăciunului în fiecare casă era adus un trunchi de copac proaspăt tăiat, care era lăudat şi stropit cu ulei şi vin, întreaga familie bucurându-se în jurul lui. Astăzi prajitura a înlocuit lemnul, fiind servită la masa de Crăciun, numita “le reveillon”. Această masă are loc în Ajunul Crăciunului, la miezul nopţii, după slujba de la biserică. Meniul acestei mese speciale variază de la o regiune la alta.

În trecut în fiecare familie franceză se pregătea “Prăjitura celor Trei Magi”, care avea ascunsă în ea un bob de fasole. Cine îl găsea devenea Rege sau Regină pentru întreaga zi de Crăciun. Un alt obicei era ca de Crăciun copiii să plece în căutarea Magilor, având la ei grămezi de fân pentru a le hrăni acestora cămilele.

Şi în Franţa Crăciunul este o ocazie pentru întreaga familie de a se reuni, a se bucura şi nu în ultimul rând de a se ruga. În Ajunul Crăciunului bisericile şi catedralele sunt viu luminate şi împodobite, iar clopotele bat pentru a-i atrage pe credincioşi. Odată cina terminată familia se duce la culcare, fără să uite să lase focul aprins şi pe masăa mâncare şi băutură, dacă Fecioara Maria se va opri în casa lor. Copiii îşi lasă pantofii lângă sobă pentru ca Pere Noel să le pună în ei darurile. Bradul de Crăciun este împodobit noaptea, pentru ca în dimineaţa de Crăciun copiii să găsească pe lângă cadouri un brad decorat cu dulciuri, fructe, nuci şi mici jucării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *