Drept de autor: Zilele catalane la Bucureşti – sâmbătă și duminică la Radio România Cultural
20 April 2019
“Am dat o rezolvare ficțională amintirilor mele din copilărie” spune Iulian Bocai despre “Ciudata și înduioșătoarea viață a lui Priță Barsacu.”
21 April 2019

Despre lecția de curaj și de voință a Adrianei Georgescu, astăzi, la Revista Literară Radio

La început a fost sfârșitul de Adriana Georgescu, prima mărturie publicată în Occident a unui deținut politic dintr-o țară comunistă, a fost reeditată de Humanitas și lansată săptămâna aceasta.  Adriana Georgescu făcuse Dreptul, în timpul războiului a scris şi cronică de film pentru revista Universul literar și a făcut gărzi ca infirmieră la un spital militar, în saloanele cu muribunzi. A avut lipsa de inspirație sa accepte postul de șefă de cabinet a generalului Rădescu, decizie de la care i s-au tras toate nenorocirile.  A devenit țintă și victimă a regimului instaurat la noi după august 1944. A fost arestată, anchetată, torturată, violată în închisoare. În timpul interogatoriilor, i-au fost scoși aproape  toti dinții.  Nu a cedat adică nu a  semnat nimic, nu a implicat pe nimeni, nu  și-a trădat colegii și nici propriile convingeri .

“La început a fost sfârșitul. Dictatura roșie la București” face parte din  bibliografia  obligatorie a celor  care vor să înțeleagă prezentul, folosindu-se de cunoașterea și întelegerea trecutului”,  spune Lidia Bodea, director al editurii Humanitas, cu care a stat de vorbă Anca Mateescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *