Un prim ministru de…..faţadă!, de Dan Manolache
10 March 2018
Teme deschise – raportul  cultură / credință , în societatea românească de după 1918
12 March 2018

Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul general Aurel Rogojan, la Radio România Cultural, duminică 11 martie 2018, de la ora 22,20

” Frumos lucru este adevărul și durabil, însă nu e ușor acceptat.”
PlatonDuminică, 11 martie 2018 vă propunem câteva teme dificile, incomode chiar, cunoscute până în prezent doar de un număr foarte mic de ascultători. Domnul general Aurel Rogojan ne propune un recurs la istorie, fără patimă, fără resentimente, dar mai ales fără idei preconcepute.
În volumul ” Iulian N. Vlad Confesiuni pentru istorie”, apărut la Editura Proema la sfârșitul anului trecut, este realizată o frescă a mai multor decenii din istoria României, inclusiv a evenimentelor din 1989, în care, revolta populară a fost ”vitrina” loviturii de stat militare, realizată cu acordul marilor puteri ale momentului. Sunt relatări din interiorul unui sistem în care, contorsionările evenimentelor naționale și internaționale au amplificat adeseori valurile de suferință.
Ani în șir s-a vorbit despre Securitatea Statului în șoaptă, cu teamă. După 1989 însă, resentimentul , mediocritatea și patima oarbă au luat în stăpânire spațiul public românesc. Au fost voci care, în numele libertății, au construit ziduri de minciuni și iluzii.
Tot răul în care ne zbatem, se datorează în mare parte, corupției, minciunii, incapacității de a înțelege că orice construcție socială realizată prin manipulare și îndepărtarea de adevăr nu naște decât monștri…sau…. caricaturi.
Cunoașterea corectă a trecutului, dureroasă adeseori, poate vindeca unele răni ale istoriei, dar mai ales poate reașeza și reinterpreta prezentul.

Autorul volumului, domnul general de brigadă (r) SRI Aurel Rogojan a lucrat mulți ani în contraspionaj, așa încât, informațiile prezentate în volum sunt scrise apăsat, incomod, invitând la noi și noi lecturi. Pentru cei cu idei preconcepute volumul este și mai greu de citit.

Domnul profesor universitar Dinu C Giurescu semnează Cuvântul înainte al volumului. Voi reda câteva fragmente:
” Ca substanță decelăm mai multe nivele ale dialogului: faptul istoric, factorul uman, rolul oamenilor din umbră, demersurile ”prietenilor” României, setea de putere și obsesia controlului, lăcomia vorace, corupătoare și atotcuprinzătoare, mistificarea realitații, manipularea societății întru vicierea unor adevăruri și, nu în ultimul rând, prețul amarnic al demnității.”
”Cititorul este pus în fața unor succesiuni de fapte, oameni, evenimente care împreună relevă ceea ce se ascunde în spatele aparențelor-un joc de lumini și umbre- care au marcat ca o indelebilă cicatrice existența noastră de azi și probabil și pe cea de mâine…
Dialogul pe care este costruită cartea este de departe cea mai necruțătoare frescă a unei societăți prinsă în cleștele istoriei diferitelor interese.”

Interviul realizat cu domnul general Aurel Rogojan îl vom difuza în două ediții ale emisiunii Repere spirituale, respectiv în 11 martie și 25 martie 2018, de la ora 22,20, la Radio România Cultural.

Memoriile generalului Iulian Vlad, fostul șef al Securității Statului în perioada 1987-1989 ne oferă șansa de a afla lucruri inedite despre oamenii care au condus România , în ultima jumătate a secolului XX.Modul în care au evoluat relațiile dintre Securitatea Statului, Miliție, Ministerul de Interne și eșaloanele înalte ale Partidului Comunist Român ne pot ajuta să înțelegem o parte din mecanismele puterii, dar mai ales ne pot ajuta să nuanțăm diferențele dintre ofițerii care au făcut poliție politică și cei care au încercat să protejeze interesele națiunii române și statalitatea.

Contextul geopolitic, extrem de tensionat din cauza Războiului Rece este creionat și explicat din perspectiva unor ofițeri de contraspionaj.
Șansa pe care a ratat-o România, atunci când Jimmy Carter, președintele USA, și-ar fi dorit să construiască aici, un capăt de pod împotriva comunismului, este explicată și prin influența nefastă pe care a avut-o Elena Ceaușescu în politica externă a țării.În premieră în acest volum sunt prezentate informații despre rolul pe care l-a jucat generalul Iulian Vlad în pregătirea operativă și diplomatică a mai multor vizite oficiale făcute de Nicolae Ceaușescu în RFG, China, în alte țări din Orient, timp de peste 10 ani.Aceste contacte internaționale la cel mai înalt nivel explică prețuirea de care s-a bucurat generalul Iulian Vlad în câteva cancelarii importante ale lumii.
Tot în acest volum sunt prezentate informații incomode despre cei care au jucat destinul țării în 1989.
Puțină lume știe că, fără loialitatea, sprijinul reciproc și curajul generalilor Iulian Vlad și Ștefan Gușă, granițele României de astăzi ar fi fost rescrise…
O invitație la lectură…și nu numai…
la Radio România Cultural, duminică 11 martie 2018, de la ora 22,20

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *