Impactul sistemelor ciber-fizice asupra societății și industriei
25 February 2020
Dimesniunea științifică a artei – Programul de educație emoțională Tzitzi Poc- Teatrul ca instrument de psihoterapie – ep 3
26 February 2020

Coronavirusul Wuhan – o epidemie în desfășurare

Sursa https://trackcoronavirus.com/

raportuldegarda.ro – ”Infodemia” cu noul coronavirus 

Sursa https://raportuldegarda.ro/articol/oms-infodemia-coronavirus-studiu-transmitere-virus-mediatic-sars-cov-2-facebook-google-lista-surse-autorizate-informare/

Sursa acestei imagini care circulă pe Internet este necunoscută, dar se presupune că ilustrează o măsură extremă pe care oamenii, în încercarea de a se proteja împotriva coronavirusului 2019 au adoptat-o într-un aeroport dintr-un oraș care folosește alfabetul chinezesc (judecând după inscripțiile din aeroport). Nu știm dacă imaginea este un fake-news sau nu, dar cert este că metoda bidonului PET pus pe cap ca protecție față de noul coronavirus a fost preluată în mai multe colțuri ale lumii. Foarte important de menționat: printre sfaturile de prevenție ale autorităților specializate nu se numără o astfel de metodă.  

”Organizația Mondială a Sănătății a declarat că se confruntă cu o nouă epidemie, pe lângă cea generată de SARS-CoV-2: o infodemie (“infodemic”, în engleză). Cu alte cuvinte, o abundență de știri mai mult sau mai puțin exacte, complete și cu adevărat de ajutor pentru oameni. Dezvoltarea rețelelor sociale și a motoarelor de căutare a creat un context unic în istoria umanității: circulația informației concurează circulația reală a virusului SARS-CoV-2. ” (https://raportuldegarda.ro/articol/oms-infodemia-coronavirus-studiu-transmitere-virus-mediatic-sars-cov-2-facebook-google-lista-surse-autorizate-informare/)

Am discutat despre acest subiect cu dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, InoMed, în direct la Știința 360

Știința 360 – joi, 13 februarie 2020

Din nou despre COVID-19, denumirea oficială a noului coronavirus (https://www.statnews.com/2020/02/11/) cu Marius Surleac, dr.biologie, bioinformatician în Laboratorul de Diagnostic Molecular al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof.dr. Matei Balș” din București. 

Știința 360, joi, 6 februarie 2020

Progrese in descifrarea genomului coronavirusului Wuhan!  

S-a reusit descifrarea genomului coronavirusului Wuhan – prin două metode diferite, ceea ce a dat o imagine completă asupra genomului acestuia.

Mai mult, s-a stabilit faptul că virusul a trecut de la liliac – sursa primară – la om (gazda finală), trecând printr-o gazdă intermediară – aici sunt încă mai multe posibiltăți de explorare și, deci, se caută încă răspuns.

Despre descifrarea genomului coronavirusului Wuhan, plecând de la un articol apărut aici am vorbit cu Simona Paraschiv, dr.biologie în Laboratorul de Diagnostic Molecular al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof Dr Matei Balș” din București.

Simona Paraschiv – Sursa www.google.com

Știința 360, luni, 3 februarie 2020

Actualizări în infecția cu coronavirus – Marilena Frâncu

Știința 360 – joi, 30 ianuarie 2020, invitat Dan Oțelea, dr. in microbiologie, șeful Departamentului de Diagnostic Molecular al Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș din București 


Știința 360 – miercuri, 29 ianuarie 2020, invitat dr.biologie Alexandru Iftime, muzeograf la Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa din București

Știința 360 – marți, 28 ianuarie 2020, invitat dr.Marius Geantă, președintele InoMed–

”Genomul coronavirusului Wuhan, secvențiat într-o lună de la apariția primului caz de boală. Ritmul cercetărilor este fără precedent – un vaccin ar putea fi dezvoltat în următoarele 3 luni”, scrie raportuldegarda.ro (https://raportuldegarda.ro/…/genom-coronavirus-wuhan-ritm-…/)

Tot raportuldegarda.ro scrie că ”oamenii de știință de la Centrul pentru Știința și Ingineria Sistemelor (CSSE) din cadrul Johns Hopkins au creat o platformă online în care pot fi urmărite în timp real aspecte legate de incidența coronavirusului Wuhan. Harta interactivă centralizează numărul total de persoane afectate, precum și numărul deceselor și al recuperărilor, fiind actualizată în permanență.”https://raportuldegarda.ro/…/platforma-urmarire-timp-real-…/).

   Știința 360 – luni, 27 ianuarie 2020, invitați dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof.dr.Matei Balș” din București și dr.Sandra Alexiu, președinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti Ilfov

Știința 360  – joi, 23 ianuarie 2020, invitat dr. prof.univ.dr. Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie și membru in Comitetul Executiv al OMS.

Sursa foto /www.google.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *