Ce mai citim în această săptămână?
5 March 2019
PRIMĂVARA LITERARĂ ART
5 March 2019

CONFLUENŢE (4 martie 2019) – Dialog intelectual dintre literatură și filosofie

Eugen Lucan, Constantin-Cristian Bleotu și Oana-Georgiana Enăchescu vă invită să urmăriți ediția din 4 martie 2019 a emisiunii CONFLUENȚE, ai cărei invitați sunt:


FOTO 1

ANDREEA RĂSUCEANU, autoarea romanului O formă de viață necunoscută (FOTO 1), volum tipărit la Humanitas. De asemenea, Andreea Răsuceanu a semnat volumele de critică și eseistică literară: Cele două Mântulese, tipărit în 2009 la editura Vremea; Bucureștiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, apărut în 2013 la Humanitas și tot la Humanitas, în 2016, volumul Bucureștiul literar. Șase lecturi posibile ale orașului. Este coautoare a altor cărți și coordonează colecția Scriitori români contemporani de la Humanitas. Romanul O formă de viață necunoscută alternează episoade din viața a trei personaje feminine din trei epoci diferite. Naratorul, situat în prezent, este tot o femeie. Despre structura cărții aflăm din interviul lui Eugen Lucan cu autoarea. Iată un foarte scurt fragment: „Cred că o bună parte din cartea mea e tributară unui anumit tip de realism, dar am și foarte multe zone în care merg spre fantastic și spre un alt tip de proză decât cea realistă.


FOTO 2

– traducătoarea MARILENA VLAD și reputatul istoric al religiilor BOGDAN TĂTARU-CAZABAN, sintetizând mesajul lui Dionisie Areopagitul cuprins în volumul Despre numele divine. Teologia mistică, editat recent de Polirom. Orice cultură care se respectă optează necondiționat pentru ediţii bilingve ale operelor marilor creatori ai lumii. Convinși că şi cultura română merită acest blazon de noblețe, inițiatorii colecției Biblioteca medievală a editurii Polirom continuă de ani buni efortul de tălmăcire a operelor fundamentale din domeniul teologiei şi al filosofiei. De la cea mai recentă reușită a lor (FOTO 2) vă oferă o înregistrare substanțială Constantin Cristian Bleotu. Iată un scurt fragment din intervenția Marilenei Vlad „Întrebarea ar fi nu care sunt numele divine, care ar fi acele nume privilegiate care pot să ne spună ceva despre Dumnezeu, ci, din contră, întrebarea reală a lui Dionisie este cum facem noi ca să citim orice nume să-l auzim ca pe un nume divin.


FOTO 3

GABRIEL LIICEANU în dialog cu ANDREI PLEŞU, în cadrul festivalului de conferințe şi dialoguri Despre lumea în care trăim. Aşa cum știți, Fundația Humanitas Aqua Forte, Filarmonica „George Enescu“, Editura Humanitas și Asociația ARCCA au organizat, în perioada 23–27 februarie 2019, a doua ediţie a seriei de conferințe Despre lumea în care trăim, dialoguri culturale și știinţifice pe teme de actualitate susţinute de specialiști și oameni de cultură de prestigiu. De pe scena Ateneului Român, vă oferim un scurt fragment din dialogul purtat de Gabriel Liiceanu cu Andrei Pleşu (FOTO 3) pe tema Dereglărilor lumii contemporane. Iată cu ce întrebări a demarat Gabriel Liiceanu dialogul amintit: „În Cugetările lui, Pascal spune, la un moment dat, cele mai nerezonabile lucruri devin cele mai rezonabile, din pricina dereglării oamenilor. Când am citit această propoziție, m-am întrebat: ce înseamnă că oamenii se pot deregla? cum arată un om dereglat? și dereglat în raport cu ce? care e tipul de reglaj la care în mod normal trebuie să aspirăm?”.

Audiție plăcută!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *