Ministerul Culturii anunță constituirea Fondului Brâncuși
13 October 2016
Deschiderea stagiunii la Opera Naţională București
14 October 2016

Conferințele de marți la MNAR Matei Stîrcea-Crăciun: Confluențe Brâncuși-Eminescu

Muzeul Național de Artă al României vă invită marți, 18 octombrie 2016, orele 18.00, în sala de conferințe din Corpul Central (intrarea A2), la prelegerea Confluențe Brâncuși-Eminescu, susținută de dr. Matei Stîrcea-Crăciun, cercetător la Institutul de Antropologie Francisc Rainer al Academiei Române. Este cea de-a doua expunere dintr-o serie mai amplă dedicată sculptorului Constantin Brâncuși, care se înscrie într-o linie de programe care vor fi organizate la MNAR în zilele de luni și marți când spațiile expoziționale sunt închise.

‘Prelegerea anterioară, consacrată Cumințeniei Pământului, Sărutului și Rugăciunii, a oferit o mostră de valorizare modernă a arhetipurilor iudeo-creștine. Prelegerea de față inaugurează exegeza unor motive inspirate de lirica eminesciană. Odată cu Domnișoara Pogany, urcăm spre piscuri de imaginar emblematice acestei părți de lume modernă: tema morții Satanei, așa cum o închipuie Eminescu și Brâncuși, se oferă drept perfect complementară temei morții lui Dumnezeu, imaginată de un Nietzsche prin Așa grăit-a Zarathustra (1883)’. (Matei Stîrcea-Crăciun)

Dr. Matei Stîrcea-Crăciun, cercetător la Institutul de Antropologie Francisc Rainer al Academiei Române, s-a specializat în abordări de antropologie simbolică a artei abstracte și propune o nouă metodă în critica de artă : hermeneutica endogenă.

Pentru a vă înscrie la acest eveniment, trimiteți un e-mail la programări@art.museum.ro sau sunați la telefon 021.314.81.19. Preț bilet: 10 lei.

Parteneri media:

RFI România, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Arhitectura, Igloo, Zeppelin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *