Proiecţii impresionante la iMapp Bucureşti
26 September 2016
Dhafer Youssef revine la Jazz Night Out
26 September 2016

Concursul Enescu, la final: Câștigători – tineri soliști din Coreea de Sud, SUA, China, Italia și Bulgaria

Ediția 2016 a Concursului Internațional “George Enescu” s-a încheiat duminică seara, la Ateneul Român, cu finala Secțiunii de Pian câștigată de tânăra solistă de 23 de ani Victoria Vassilenko (Bulgaria).

La la Secțiunea “Vioară”, Concursul “Enescu” 2016 a fost câștigat de Gyehee Kim din Coreea de Sud, după o finală în care a interpretat “Concertul pentru vioară în Re Major op.35” de Ceaikovski, în timp ce Zlatomir Fung, din Statele Unite ale Americii, în vârstă de 17 ani, a câștigat Premiul I al Secțiunii Violoncel a Concursului Internațional George Enescu 2016, la sfârșitul unei finale cu ovații, în care a interpretat, la Ateneul Român, Simfonia Concertantă Op.8 de George Enescu, acompaniat de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch.

Totodată, câștigătorul Secțiunii de Compoziție a Concursului Enescu 2016, categoria Muzică Simfonică, este Tian Tian din China, cu lucrarea intitulată “Concerto for orchestra”, iar Caterina di Cecca din Italia a fost desemnată câștigătoare la categoria Muzică de Cameră, cu lucrarea “Isole per 7 strumentisti”.

Ediția 2016 a Concursului Internațional “George Enescu” a fost deschisă pe 3 septembrie, la Ateneul Român, cu un Concert de gală în care soliști au fost laureați ai unor ediții anterioare ale competiției, în acest an concursul derulându-se într-un concept nou, care a adus pe scenă, alături de tinerii competitori, nume consacrate ale scenei mondiale și laureați din anii trecuți, care și-au dezvoltat o carieră internațională.

La această ediție au participat 317 artiști din 48 de țări, cu aproape 40% mai mult decât la ediția precedentă a competiției, la cele patru secțiuni de concurs fiind selectați de juriul de specialitate: 56 de artiști la Vioară, câte 53 la Violoncel și Pian și 34 de lucrări la Compoziție.

Juriul de specialitate al Concursului Enescu 2016 a fost format din 34 de personalități de talie internațională ale muzicii clasice din străinătate și din România, printre care: David Geringas, Arto Noras, Marin Cazacu — la Secțiunea Violoncel, Pierre Amoyal, Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Florin Croitoru și Remus Azoiței — la Secțiunea Vioară, Peter Donohoe, Gabriel Tacchino, Viniciu Moroianu — la Secțiunea Pian, Zygmunt Krauze, Peter Ruzicka, Adrian Iorgulescu și Dan Dediu — la Secțiunea Compoziție.

Valoarea totală a premiilor pentru cele patru secțiuni a fost de 115.000 de euro, la acestea adăugându-se posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, precum și premii speciale și oportunități de promovare internațională.

Trofeul Concursului Enescu 2016, realizat din cristal și granit, a purtat semnătura artiștilor Iulia Năstase și Mihai Băncilă, reprezentâd cele trei instrumente suprapuse într-o formă stilizată.

AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *