Povestiri din studioul artelor: Invitat special Calin Stegerean
30 September 2017
Festivalului International de Teatru de la Oradea
2 October 2017

Concertul extraordinar ”THE ARMED MAN: Misă pentru pace” de Karl Jenkins – O primă și unică audiție națională  și  surprizele lirice ale noii stagiuni

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca  are  plăcerea de a vă adresa prima invitație a Stagiunii 2017-2018, Duminică, 1 octombrie 2017, ora 18:30,  la Concertul  extraordinar ”THE ARMED MAN: Misă pentru pace”, de Karl Jenkins, prezentat în primă audiție națională și unică reprezentație.
O apariție inedită în peisajul liric național, misa artistului Karl Jenkins, cel mai celebru compozitor galez contemporan, va impresiona prin profunzimea sa tulburătoare și emoționanta revelație existențială, îndemânând prin acorduri unice la pace, compasiune, acceptare și unitate globală. Prezentată în premieră mondială absolută în anul 2000, la Royal Albert Hall of London, cu ocazia pășirii în noul Mileniu, creația vocal-simfonică a fost comandată de Muzeul Național de Arme și Armuri din Londra și a înregistrat un succes notabil, revelând pe scena internațională un laitmotiv de actualitate în cheie contemporană și cu accente lirice renascentiste.
Interpretarea în premieră națională pe scena Operei Naționale Române din Cluj, Misa pentru pace se bucură de o distribuție specială, formată din soprana Diana Țugui, mezzosoprana Viktória Cormoș, tenorul Cristian Mogoșan, bas-baritonul Sebastian Balaj, Diana Canteșanu – solo violoncel, acompaniați de Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, aflată sub bagheta dirijorului invitat Flavius Filip, cu participarea excepțională a Muezinului Refi Erghiun (interpret al discursului melodic Adhann inclus în concert) și a Côr Caerdydd din Cardiff, cor recunoscut pentru interpretarea lucrării cu prilejul numeroaselor sale reprezentații.
Cele 13 părți ale Misei debutează cu binecunoscuta temă a cântecului francez medieval laic ”L’homme armé” – atât de des folosit și în misele compozitorilor renascentiști – și aduc, pe lângă segmentele Ordinarium-ului (Kyrie, Sanctus, Agnus Dei, Benedictus) și alte variate surse literare sau muzicale, precum: chemarea musulmană la rugăciune, Adhaan; versete ale Psalmilor biblici intonate în stil gregorian,  Hymn Before Action de Rudyard Kipling; strălucitorul Charge! care este, de fapt, semnalul de luptă ce precede partea centrală a misei, intitulată Angry Flames – o evocare a atacului de la Hiroshima prin intermediul versurilor lui Toge Sankichi, poet care a supraviețuit bombardamentului. Descrierea lirică a scenelor de război continuă și în partea a IX-a, intitulată Torches, utilizând, de această dată, versuri ale poemului antic indian Mahàbhàrata, iar după calmul Agnus Dei,  emoționantul Benedictus fiind cel care readuce speranță și mângâiere prin ti
mbrul violoncelului solo, pregătind concluzia întregului parcurs vocal-simfonic, afirmând ,,mai bună e pacea decât războiul”.  Speranța într-un viitor mai bun își găsește expresia în promisiunile din ultima carte a Bibliei – Apocalipsa, care înseninează finalul lucrării lui Karl Jenkins.  Autor al celor mai des interpretate compoziții contemporane, compozitorul galez a devenit celebru mai ales în urma succesului impresionant al lucrării sale The Armed Man: A Mass for Peace la momentul premierei sale mondiale, fiind preluată apoi în concerte extraordinare pe întregul mapamond.

Când mi-am început ultima fază a carierei componistice cu ”Adiemus”, în 1995 și, mai apoi, cu ”The Armed Man: Misă pentru pace” pentru a marca trecerea în noul mileniu, un astfel de succes ar fi fost greu de imaginat. După premieră, ”The Armed Man” și-a câștigat cu rapiditate o serie de fani, însă faima sa s-a extins curând la nivel global. [Astfel], mesajul păcii și al toleranței, pe care l-am gândit inițial în contextul războiului din Kosovo, s-a dovedit a fi unul universal pentru omenire. În anii următori premierei de la Royal Albert Hall, lucrarea a fost interpretată pe toate continentele locuite. Cu toate că, la ora actuală, nu experimentăm o scădere a numărului de războaie, continui să sper că audierea compoziției mele constituie un profund îndemn la reflecție și asigură consolare.
Karl Jenkins

Concertul-eveniment celebrează, astfel, în mod inedit Ziua Internațională a Muzicii, sărbătorită anual pe data de 1 octombrie, marcând totodată deschiderea Stagiunii 2017-2018 care anunță noi premiere lirice și coregrafice, titluri acaparante și rar întâlnite în repertoriile teatrelor din țară, prime audiții naționale, precum și evenimente aniversare special dedicate Centenarului Marii Uniri, celebrat în anul 2018. Noutățile stagiunii includ premiera de balet ”Dama de pică ” de P.I. Ceaikovski, opereta ”Lăsați-mă să cânt” de Gherase Dendrino, Oratoriul de Paști ”Patimile și Învierea Domnului” de Paul Constantinescu, spectacolul de balet ”Tânărul și moartea” de Constantin Râpă, precum și premiera lirică ”O poveste românească” pe muzica lui Dan Variu.
* Biletele Premierei ”THE ARMED MAN: Misă pentru pace” pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală și online, pewww.biletmaster.ro.
Stagiunea 2017-2018 aduce totodată vestea înființării CLUBULUI PRO OPERA TRANSILVANĂ, o inițiativă remarcabilă ce vine în sprijinul acțiunilor culturale de interes local, în special prin susținerea intereselor Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Nou înființata asociație culturală, al cărei sugestiv motto este ”Excellency. Unity. Glory”, are ca obiective principale oferirea ajutorului pentru realizarea producțiilor de operă, promovarea și încurajarea proiectelor cultural-artistice locale. Membri săi fondatori, reprezentanți emblematici ai comunității locale, își afirmă astfel prețuirea pentru talent și excelență, dorindu-și să aducă mai aproape de comunitatea locală actul artistic, proiectele și artiștii, în speranța împărtășirii valorilor culturale, a frumuseții artei și a muzicii deopotrivă, misiuni regăsite și pe site-ul oficial al Clubului Pro Opera Transilvană, www.prooperatransilvana.ro.

Opera Națională Română din Cluj-Napoca vă urează Bun venit! în noua Stagiune 2017-2018 și vă invită să îi fiți alături cu ocazia tuturor noilor sale proiecte lirice.
Le adresăm mulțumiri speciale partenerilor NTT DATA pentru importantul sprijin oferit cu prilejul tuturor inițiativelor noastre artisice, Banca Transilvania și Vitrina Advertising, precum și companiilor Mercedes Benz și RMB Interauto, de asemenea sponsori oficiali ai teatrului liric clujean.

*Totodată, în ton cu distincția evenimentului, teatru liric clujean le adresează spectatorilor invitația la concert într-o ținută ”la papion”. Campania ”Ia-ți papionul și vino la Operă!”, abordată cu ocazia fiecărei premiere și eveniment liric special, revine și cu prilejul acestui debut de Stagiune 2017-2018, din dorința de a reaminti publicului eleganța actului artistic și empatia cu care ne dorim ca acesta să fie privit. Cei care nu au încă accesoriul dichisit în garderobă sunt invitați să își achiziționeze papionul preferat de la standul Papionette, partener al proiectului, aflat în foaierul Operei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *