Turneul Naţional “Orgile României” s-a încheiat cu succes la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti
12 July 2019
Explozie de tinereţe la „Vara Magică” la Ateneul Român Orchestra Naţională de Tineret din Danemarca – 17 iulie şi Orchestra Română de Tineret – 18 iulie
15 July 2019

Concerte cu orgă în bisericile din cetatea Sighişoarei – un fenomen prea puţin cunoscut

Interviu cu Theo Halmen, organistul bisericilor evanghelice din cetatea Sighişoarei.

Stăm de vorbă cu domnul Theo Halmen, organist al celor trei biserici evanghelice din Sighișoara. Să ne spuneți câte ceva despre aceste biserici pe care le avem în Sighișoara de ale căror orgi vă ocupați și despre orgile lor.

Este, o dată, Biserica din Deal care este vizibilă – biserica orașului de la început, datează din 1483, are o orgă mică, mecanică cu un singur manual și pedalier al lui Karl Schneider din 1854. După aceea, vine Biserica Mănăstirii, fosta Biserică a mănăstirii dominicane, de lângă Turnul cu Ceas, foarte vizibilă. Mănăstirea s-a dărâmat în 1886 sau 1885 și s-a făcut din materialul ei primăria de astăzi, în 1888, dar Biserica Mănăstirii este încă în picioare, cum o vedeți chiar aici, are o orgă mai mare – a fraților Rieger, din 1905, are trei manuale și pedalier, 36 registre și e pneumatică – comanda între clape și ventilul care deschide ultimul obstacol al aerului înaintea tuburilor fiind pneumatică, deschizându-se prin aer și nu mecanic, ca cea de sus. Mai avem o mică bisericuță, a leproșilor. În evul mediu era în afara orașului, pe partea dreaptă al râului Târnava Mare. Acuma este în oraș bineînțeles, pentru că orașul a crescut. Acolo a fost o orgă mică a lui Samuel Binder, tot mecanică, cu un singur manual, fără pedalier și acea orgă este adusă acum tot aici, în Biserica Mănăstirii, într-o încăpere lăturalnică și acolo ținem noi slujbele iarna. Când nu se mai poate încălzi biserica mare ne retragem și cântăm la orga lui Samuel Binder.

De când sunteți organistul acestor trei biserici, respectiv orgi?

Din 1976.

Într-adevăr o experiență considerabilă. În 2019, iată, iau pentru prima oară contact cu această stagiune de concerte de vară, Sommerkonzerte, care presupun că are parte de prezența turiștilor. De când există această stagiune, când v-a venit  ideea și de când a ajuns la această anvergură… pentru că vorbim despre o stagiune amplă de aproape 4 luni, din ce văd eu aici?

Da. Este deja poate un pic prea mult să organizez atât de multe evenimente, pentru că Sighișoara este cunoscută pentru multe evenimente și muzicale și de alt gen. Nu știu exact când am început cu stagiunea, dar, în orice caz, după `90. Înainte de `90 am fost o dată interogat și un pic chinuit de securitate după ce am făcut un concert mic tot aici, în Biserica Mănăstirii, cu un pianist neamț și un lautist. După `90, cândva, oricum, și conducerea bisericii a fost interesată să arate frumusețile orgii și bisericilor și lumea a început să întrebe dacă există și altceva decât muzica din timpul slujbelor.

pe larg in interviul audio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *