Expoziția Îngerii păzitori
28 November 2016
UR.BASM – un festival de povestit –
28 November 2016

Concert simfonic extraordinar dedicat Zilei Naționale a României

Toate invitațiile gratuite alocate publicului s-au epuizat!

Filarmonica de Stat Sibiu va organiza, pe data de 1 decembrie 2016, la sala Thalia, un ‘Concert simfonic extraordinar dedicat Zilei Naționale a României’. Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu va fi condusă de dirijorul Gheorghe Costin, iar alături de acesta pe scena sălii Thalia va mai urca pianista Ioana Lupașcu. Evenimentul va fi unul deosebit și datorită prezenței familiei regale a României. Toate invitațiile gratuite alocate publicului s-au epuizat. Concertul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

Programul serii va fi dedicat în exclusivitate compozitorilor români. Astfel vor putea fi ascultate ‘Rapsodia a doua în Re Major’, ‘Simfonia I’ și fragmentul ‘Maestuoso’ din ‘Poema Română’ de George Enescu, precum și compozița ‘Moment muzical’ semnată de Nicolae Kirculescu. La concert și-au anunțat prezența Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu, însoțiți de Principesa Maria precum și invitații acestora Majestățile Lor Regele Simeon al II-lea și Regina Margarita ai bulgarilor, precum și Alteța Sa Regală Principele Lorenz al Belgiei.

Dirijorul GHEORGHE COSTIN a studiat la Universitatea de Muzică din București și a absolvit în paralel secțiile de compoziție (Dan Constantinescu) și dirijat (Constantin Bugeanu). Din anul 1984 este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. A participat la concursuri pentru tineri dirijori la Besançon 1983 (Franța), Praae 1985 (Cehia) și Parma 1990 (Italia). În 1985 a participat la cursurile de măiestrie, la clasa de dirijat cu Heinz Rögner și Orchestra Filarmonicii din Jena, la Seminarul Internațional de Muzică de la Weimar (Germania). La deschiderea stagiunii 1999-2000, maestrul Nicolae Boboc, în semn de prețuire, ar fi dorit să-i transmită lui Gheoghe Costin bagheta primită de la Ionel Perlea, lăsată acestuia de Arturo Toscanini, ca o perpetuare între generații. Maestrul nu și-a putut împlini această dorință, întrucât pe 8 august 1999 s-a stins din viață. Doleanța i-a fost însă îndeplinită ulterior de soția sa, Maria Boboc.

Născută la Brăila, IOANA LUPAȘCU a început studiul pianului la varsta de 4 ani cu prof. Mircea Bogatu. A absolvit Liceul de Muzică ‘George Enescu’ București, apoi Conservatorul ‘Ciprian Porumbescu’ București, obținând la susținerea licenței (Conservatorul ‘George Enescu’ Iași) notă maximă. În anul 2000 a fost admisă la Masterul ‘Virtuosity Level’ la Conservatoire du Lausanne, Elveția, la clasa Prof. JF Antonioli, dar după câteva luni a devinit studenta marelui pianist Lazăr BERMAN, la Accademia Europea di Musica, Italia.

După încheierea masterului în Perfecționare Solistică, a continuat să lucreze cu Maestrul Berman până la tragica sa dispariție în 2005; cei cinci ani de studiu cu marele pianist au ajutat-o să-și îmbogățească mijloacele de expresie muzicală și să aprofundeze viziunea asupra interpretării solistice. Maestrul Berman o definea drept ‘o solistă cu imense posibilități tehnice și artistice’. A mai lucrat și cu Valentina Berman, Lucia Teodorescu, Dag Aschatz.

Câștigătoare, finalistă sau laureată a numeroase concursuri, dintre care ‘Lira de Aur’ — Suceava (Premiul I, II, III), Concursul Național de Muzică — în anii copilăriei (Premiul I), ‘Mihail Jora’ București (premiu special), ‘Konzerteum’ — Grecia (Premiul III), ‘Ferdi & Lili Statzer’ — Istanbul, Turcia (unde a câștigat și Premiul ‘Vedat Kosal’) pianista Ioana Lupașcu și-a început cariera solistică, fiind prezentă pe scene din Italia, România, Elveția, Croația, Slovacia, Belgia, Lituania, Turcia, Spania, Germania. În 2014 a cântat în premieră Rapsodia pentru pian și orchestră pe tema ‘Lie Ciocârlie’ de Guy Bacos și ‘Vallee d’Obermann’ de Franz Liszt ?n orchestrația lui Ioan Dobrinescu pentru pian și orchestră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *