Repere spirituale – Daniela Rei Vișan în dialog cu Grigore Leșe
19 February 2017
Dana Bunescu, Ursul de Argint la Berlin pentru contribuție artistică excepțională, pentru montajul filmului ”Ana, mon amour”
19 February 2017

Concert aniversar de Ziua Madrigalului

Corul Naţional de Cameră “Madrigal-Marin Constantin” va susţine un concert extraordinar pentru a marca Ziua Madrigalului, pe 26 februarie 2017, începând cu ora 17:00, la Sala de Spectacol “George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Concertul este consacrat împlinirii a 92 de ani de la naşterea regretatului dirijor şi compozitor Marin Constantin, fondatorul Corului Madrigal.

Invitatul special al acestei ediţii este dirijorul de talie internaţională Ion Marin, fiul maestrului Marin Constantin şi director de onoare al Corului Naţional de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”. El este iniţiatorul şi preşedintele fondator al Programului Naţional Cantus Mundi, direcţie a Corului Madrigal înfiinţată în 2011.

Alături de membrii Corului Madrigal vor urca pe scenă patru coruri de copii din Programul Naţional Cantus Mundi din ţară, reuniţi sub coordonarea dirijoarei Anna Ungureanu. Programul concertului extraordinar va cuprinde un repertoriu compus din piese care au făcut istorie în repertoriul celebrului cor, piese renascentiste în limbi diferite şi cântece româneşti de factură bizantină, clasică, folclorică şi modernă. Printre acestea se numără şi două compoziţii ale maestrului Marin Constantin. La final, potrivit tradiţiei, se va intona “imnul” Corului Madrigal, împreună cu toate generaţiile de madrigalişti prezente în sala de concert.

Personalitate a scenei muzicale internaţionale, Ion Marin este unul dintre puţinii dirijori români care au atins celebritatea la nivel mondial, atât în aria simfonică, precum şi în cea a operei. De la Orchestra Filarmonicii de Stat din Rusia, la Deutsche Oper Berlin, Hamburgische Staatsoper, Dresden Semperoper, Opernhaus Zurich, Paris Bastille, La Fenice, Metropolitan Opera, Orchestra Naţională Île de France, bagheta maestrului a coordonat ansambluri impresionante de muzicieni, promovând în acelaşi timp numele României pe fiecare scenă. În present, renumitul dirijor colaborează pentru a doua oară cu celebrul Teatro alla Scala din Milano, unde pregăteşte premiera producţiei “Anna Bolena” de Gaetano Donizetti.

Compozitor şi dirijor, Marin Constantin a pus bazele Corului Madrigal în 1963, fiind un specialist renumit în muzica renascentistă, cântul gregorian şi baroc, precum şi muzica tradiţională şi contemporană românească. S-a dedicat muzicii, debutând ca dirijor de coruri studenţeşti şi de amatori precum Corul Universităţii şi Corul Sindicatului din Învăţământ din Bucureşti (1949-1951). A fost asistent la Facultatea de Filosofie din Bucureşti (1948-1952), iar din 1954 a fost şeful sectorului muzical în Casa Centrală a Creaţiei Populare (1954-1955), director general, dirijor al Ansamblului UTC din România (1951-1974), director adjunct al Direcţiei Muzicii din Ministerul Culturii (1960-1965), apoi profesor la catedra de Dirijat de Cor la Conservator (din 1960). Între 1966-1969 a fost directorul general al Operei Române.

Maestrul Marin Constantin a fost membru al Uniunii Compozitorilor (din 1956), fiind autorul multor piese corale. A fost fondator al Corului Universităţii din Bucureşti (1948), Capelei Corale “Gheorghe Cucu” (1958) şi al Corului Naţional de Cameră Madrigal (1963).

Din 7 iulie 1963, când a avut loc primul concert, până la evenimentul de adio din 2010, a fost dirijorul Corului Madrigal al Conservatorului Bucureşti, un ansamblu de excepţie, care s-a făcut cunoscut prin numeroase turnee întreprinse de-a lungul anilor în toată lumea. A susţinut peste 4000 de concerte în ţară şi în lume, în cadrul unor importante festivaluri: George Enescu (România), Bordeaux (Franţa), Viena (Austria), Handel (Germania), UNICEF (Franţa), Toamna Varşoviană (Polonia), Anul Marcian (Veneţia, Italia), Primăvara la Praga (Cehia), Musica Antiqua Europae Orientalis (Polonia), Ohridsko Leto şi Belef (Belgrad) etc.

Biletele pentru Concertul Extraordinar din 26 februarie al Corului Naţional de Cameră “Madrigal-Marin Constantin” pot fi achiziţionate de pe bilete.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *